Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Smak oliwy

Otwórz plik PDF

9625_smak-oliwy2.jpg

Słońce na bezchmurnym niebie, łagodny klimat, sucha, często nieurodzajna gleba – to warunki, w których wiecznie zielone gaje oliwne żyją setki, a niektóre nawet dwa tysiące lat, produkując niepozorne, ale jakże cenne owoce. Zawsze kojarzyły się z tym, co dobre i piękne. Gałązka tego drzewa, przyniesiona przez powracającą do Arki Noego gołębicę, zwiastowała koniec potopu. U starożytnych Grekow i Rzymian była symbolem długowieczności i pomyślności. Do dziś oliwa – jeden z najstarszych i największych skarbów ludzkości – pozostaje niezastąpioną w zdrowej kuchni i kosmetyce naturalnej.

 

Ojczyzna oliwy to tereny wokół basenu Morza Śródziemnego. Do najsłynniejszych gatunków oliwek należą włoskie Taggiasca i Coratina, hiszpańskie Arbequina, Hojiblanca i Picual oraz greckie – Kalamata i Nafplion. Aby uzyskać litr płynnego tłuszczu, potrzeba 3–5 kg owoców. Najbardziej wartościowa oliwa pochodzi z ręcznie zbieranych i sortowanych owoców, które poddaje się tłoczeniu na zimno, czyli w temperaturze nieprzekraczającej 35˚C. Oliwki są miażdżone wraz z pestkami, a uzyskany z miąższu sok zostaje oddzielony od wody. W taki sposób powstaje oliwa extra virgine (super dziewicza) – nieskazitelnie czysta i świeża. Jej kolor nie ma znaczenia, zależy bowiem od gatunku oliwek użytych do produkcji. O jakości produktu decyduje m.in. kwasowość – im niższa, tym lepiej. Z tego właśnie powodu oliwa fine virgine, uzyskiwana również z pierwszego tłoczenia, sklasyfikowana jest już nieco niżej. Do największych producentów oliwy należą Hiszpania (Andaluzja, Kastylia, Katalonia, Estremadura), Włochy (Abruzja, Liguria, Toskania, Piemont) i Grecja (Kreta, Peloponez). W korporacjach, z których niektóre mogą się poszczycić wielowiekową rodzinną tradycją (np. Villa Vinci, Frantoio di Sant' Agata d'Oneglia), wytwarzana jest znakomita oliwa. Potwierdzeniem najwyższej jakości jest certyfikat HS (High Standard, najważniejszy z wydawanych w UE w sektorze produkcji oliwy) oraz skrót DOP na etykiecie, który oznacza, że oliwa pochodzi z określonego regionu i konkretnej odmiany oliwek uprawnianych przez wybranych plantatorów według najbardziej restrykcyjnych standardów.

 

Kwintesencja zdrowia i urody, tym właśnie jest oliwa extra virgine. To stuprocentowy sok z oliwek, bez dodatku 9624_smak-oliwy.jpgkonserwantów i substancji poprawiających smak. Zawiera 60–80 proc. jednonienasyconego tłuszczu (kwas oleinowy), dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a podnosi poziom dobrego (HDL). Ponadto jest bogata w witaminy (m.in. A, D, E, K), przez co pełni funkcję naturalnego antyoksydantu. Jej spożywanie pomaga utrzymać niskie ciśnienie krwi i dobry stan układu krążenia, a ponadto opoźnia proces starzenia się komórek. Oliwa obniża też ryzyko chorób serca, astmy, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz niektórych chorób nowotworowych.  A poza tym wspaniale oczyszcza organizm, reguluje trawienie i przyspiesza przyswajanie wapna. Dieta śródziemnomorska, której nieodłącznym składnikiem jest oliwa, świetnie wpływa również na kondycję skory, włosów i paznokci. Warto więc często sięgać po to płynne złoto. Bogactwo smaków i zapachów może przyprawić o zawrót głowy. W najlepszych sklepach, np. w delikatesach Alma, dostępnych jest ponad 180 rodzajów oliw od najlepszych producentów z całego świata! Dla koneserów kuchni ciekawą odmianą mogą być oliwy naturalnie aromatyzowane dojrzałymi owocami (np. pomarańczami, cytrynami) lub przyprawami i świeżymi ziołami (np. truflami, rozmarynem). Na szczególną uwagę zasługują też oliwy BIO, których perfekcyjna czystość oraz miękki, zrównoważony smak sprawiają, że są polecane m.in. w żywieniu dzieci.

 

 

DOLCE VITA NR 5  JESIEŃ 2011

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Frytki ze słodkich ziemniaków

    więcej
  • Sałatka z awokado

    więcej
  • Steak T-bone z pure z batatów z syropem klonowym i szczypiorkiem

    więcej
  • Cielęcina na batatach i rukoli

    więcej