Gęsina na św. Marcina
Chów gęsi ma w Polsce długą tradycję, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Przysłowia: "Na świętego Marcina dobra gęsina" oraz "Na dzień świętego Marcina lepsza gęś niż zwierzyna" również nie wzięły się znikąd. Cała historia związana jest z żyjącym w IV w. św. Marcinem, który nie przyjąwszy proponowanego mu stanowiska biskupa, ukrył się w szopie razem z hodowanymi tam gęsiami. Zwierzęta nie chciały jednak współdzielić miejsca razem z uciekinierem, wydały go więc, podnosząc wielki hałas. W efekcie - wbrew swojej woli - został wybrany biskupem francuskiego Tours. Z tej okazji, każdego roku m.in. we Francji, Austrii, Szwecji, Niemczech i w Polsce jada się gęsinę. W ostatnich latach zwyczaj ten nieco u nas podupadł, dlatego zachęcamy do zapoznania się z poniższymi, obiadowymi inspiracjami, przygotowanymi właśnie na dzień 11 listopada.
Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami |
Pasztet z gęsi z żurawiną |
Pieczone gęsie nogi z jabłkiem i pomidrokami |
Zupa z gęsi na winie |
Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy jaglanej i marchewką Zobacz przepis>> |
Foie gras z patelni |