Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Gęsina na św. Marcina



Chów gęsi ma w Polsce długą tradycję, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Przysłowia: "Na świętego Marcina dobra gęsina" oraz "Na dzień świętego Marcina lepsza gęś niż zwierzyna" również nie wzięły się znikąd. Cała historia związana jest z żyjącym w IV w. św. Marcinem, który nie przyjąwszy proponowanego mu stanowiska biskupa, ukrył się w szopie razem z hodowanymi tam gęsiami. Zwierzęta nie chciały jednak współdzielić miejsca razem z uciekinierem, wydały go więc, podnosząc wielki hałas. W efekcie - wbrew swojej woli - został wybrany biskupem francuskiego Tours. Z tej okazji, każdego roku m.in. we Francji, Austrii, Szwecji, Niemczech i w Polsce jada się gęsinę. W ostatnich latach zwyczaj ten nieco u nas podupadł, dlatego zachęcamy do zapoznania się z poniższymi, obiadowymi inspiracjami, przygotowanymi właśnie na dzień 11 listopada.


 

50732_zainspiruj-sie.png

 

 

 

 

 

 

Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami

Zobacz przepis>>

Pasztet z gęsi z żurawiną

Zobacz przepis>>

61094_istock_000008307939small.jpg 61091_ges.jpg

Pieczone gęsie nogi z jabłkiem i pomidrokami

Zobacz przepis>>

Zupa z gęsi na winie

Zobacz przepis>>

61069_istock_000047497524small.jpg 61070_istock_000034311548small.jpg

Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy jaglanej i marchewką

Zobacz przepis>>

Foie gras z patelni

Zobacz przepis>>

61067_istock_000041379122small.jpg 61072_istock_000026595668small.jpg

 




<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY