Beemster - tradycyjne sery holenderskie
Beemster to miejscowośc położona zaledwie 15 minut od Amsterdamu, wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Jeszcze na początku XVII w. było dużym holenderskim jeziorem, jednak w 1607 r. zdecydowano o jego osuszeniu i budowie w tym miejscu polderu, czyli urodzajnego terenu. W wyniku prowadzonych prac, położono drogi, wykopano rowy, a także wybudowano nowe gospodarstwa. Początkowo o urodzajność polderu dbały wybudowane wiatraki, jednak pod koniec XIX zastąpiono je pompami - najpierw olejowymi, a później elektrycznymi.
Dziś Beemster to nie tylko dziedzictwo przyrodnicze i kulturalne. Od 1901 r. to również producent serów o unikalnym, tradycyjnym smaku, a także oficjalny dostawca Rodziny Królewskiej Holandii. Już wkrótce trzy spośród nich będą dostępne w Almie:
Ser Beemster Medium Półtwardy, tradycyjnie dojrzewający przez okres 4 miesiący. Doskonale komponuje się z czerwonym winem lub ciemnym piwem oraz jako składnik kanapek. |
|
Ser Beemster Royal
Półtwardy, o delikatnie słodkim, maślanym smaku. Doskonale sprawdzi się jako przekąska. |
|
Ser Beemster Aged
Ser o głębokim, kremowym smaku, tradycyjnie dojrzewający przez okres 10 miesięcy. Najlepiej smakuje podany na desce serów. |
Zapraszamy do zapoznania się ze smakowitymi przepisami z użyciem serów Beemster
Ser Beemster Medium
Sałatka Cesar z grzankami |
Club Sandwich z łososiem i pomidorami |
Tartiflette z serem i grzybami |
Roladki cielęce z bekonem w sosie porto |
Ser Beemster Royal
GZupa groszkowa z bekonem i serem |
Biała pizza z serem i łososiem |
Roladki z szynką wędzoną i szałwią |
Ser z truskawkami |
Ser Beemster Aged
Panini z pieczoną papryką i cukinią |
Suflety paprykowe z serem |
Zupa serowa z ziołami |
Pomidory faszerowane serem, tuńczykiem i oliwkami |