Garden party
Taras jest wymarzonym miejscem na eleganckie letnie przyjęcie. Zadaszony zapewni schronienie nawet podczas niespodziewanej ulewy i zagwarantuje, że nasz wyszukany wystrój stołu nie ucierpi. Latem warto postawić na dekoracje kwiatowe. Niezastąpione jako świeży i pachnący dodatek. Jako samodzielnie zrobiony bukiet w prostym szklanym wazonie lub w płaskiej misie. Jako ozdobnik do serwetek czy po prostu jako ozdoba sama w sobie. Delikatne gatunki szybko więdną, lepiej więc wybrać te trwalsze lub wymieniać je na świeże, jeśli przyjęcie trwa dłużej. Do kwiatowych aranżacji pasuje prosta biała porcelana, białe szkło oraz satynowe obrusy w delikatnych pastelowych kolorach dobranych do barwy płatków. Pamiętajmy, że kwiatami możemy zdobić też potrawy. Kandyzowane płatki mogą zdobić np. desery lodowe.
Przepisy na przyjęcie:
GRANITA CYTRYNOWA
SKŁAD:
• 4-5 cytryn
• 2 szklanki wody
• 3/4 szklanki cukru
• kieliszek likieru lub wódki cytrynowej
PRZYGOTOWANIE
Cytryny umyć, sparzyć i wycisnąć z nich sok. Zagotować wodę i cukier w rondelku, aż powstanie lekki syrop. podczas studzenia doda ć do niego skórkę otartą z jednej cytryny. Wymieszać sok z syropem, doda ć kieliszek wódki lub likieru dla wzmocnienia smak u. wstawić do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmować pojemnik z lodówki i rozdrabniać zawartość widelcem. Gotowa granita powinna mieć konsystencję topniejącego śniegu. Po 3-4 godzinach mrożenia przełożyć do naczyń. Udekorować owocami i natychmiast podawać.
GRANITA DUO
SKŁAD:
• puree z 400 g owocu karamboli
• ½ szklanki cukru
• 1/2 szklanki wody
• kubeczek jogurtu greckiego
• 1/2 szklanki soku z białych winogron
• plastry granity do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Puree z karamboli, cukier i wodę dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki i co pół godziny mieszać. Podobnie postąpić z jogurtem zmieszanym z sokiem winogronowym. Obydwa rodzaje granity podawać razem.
DOLCE VITA NR 4 LATO/ JESIEŃ 2011