Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Soczysta zieleń

Otwórz plik PDF

 

2204_soczysta-zielen.jpg

Ta barwa nie należy do najłatwiejszych. Trzeba uważać, żeby wybrać jej właściwy odcień i nie przesadzić z liczbą elementów w jednej tonacji. Łatwo bowiem wpaść w zasadzkę monotonii. Jednak, kiedy intensywną zieleń w rozsądnych proporcjach zestawimy z bielą, otrzymamy niezwykle gustowne i eleganckie połączenie, które rozświetli nasze stoły, czego szczególnie potrzebujemy po długiej i ponurej zimie. Do dekoracji możemy też użyć materiałów jak najbardziej naturalnych – na przykład liści kapusty włoskiej, które doskonale sprawdzają się w roli podkładki pod świecę. Pięknym uzupełnieniem zieleni są oczywiście kwiaty, począwszy od białych, a skończywszy na bladoróżowych i bordo. Wtedy stół stanie się naprawdę wiosenny, świeży i lekki. Posiłki jedzone przy nim będą wielką przyjemnością. 

 

Styl

Soczyste jabłko jest nie tylko wyjątkową dekoracją, która pomoże wskazać gościom ich miejsce za stołem, ale także posłuży za zdrowy deser. 

 

Wystrój

Zieleń przywodzi na myśl wiosnę i budzące się życie. Dlatego często jest wykorzystywana przy wielkanocnej dekoracji stołu. Jednak z powodzeniem sprawdza się nie tylko w świątecznym okresie.

 

Zastawa

Na tle świeżej zieleni i nieskazitelnej bieli pięknie prezentują się przeźroczyste szkło i metalowe sztućce. Talerze powinny być białe lub z delikatnym motywem. Serwetki niech pozostaną zielone.

 

Klimat

na wiosennym stole nie może zabraknąć kwiatów. To one, w połączeniu z zielenią, symbolizują życie i świeżość. Możemy wybrać wersję z białymi liliami lub zdecydować się na odcienie różu.

 

Detale

Prozaiczna kapusta włoska okazuje się ciekawym elementem dekoracyjnym. Liść przewiązany wstążką służy za efektowną podkładkę pod świecę.  

 

DOLCE VITA NR 3 WIOSNA/ LATO 2011

 

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Pad thai

    więcej
  • Jamie Oliver: łosoś pieczony w folii z fasolką szparagową

    więcej
  • Pierś indyka duszona w białym winie i śmietanie

    więcej
  • Canelloni w sosie pomidorowym

    więcej