Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Wina chilijskie

27400_wina-chilijskie.jpg

 

Jaka jest historia chilijskiego winiarstwa? Jest krótka. Pomimo tego, że uprawa winorośli i produkcja „nektaru bogów” sięga korzeniami XVI wieku izwiązana jest z hiszpańskim kolonializmem w Ameryce Południowej, to tak naprawdę w ciągu ostatnich 30 lat wydarzyło się w winiarstwie chilijskim więcej niż przez cały poprzedzający okres. Wina z Chile kojarzą się Europejczykowi z kilkoma znanymi szczepami. Na dobre zadomowiły się francuskie szczepy: czerwone Cabernet Sauvignon, Merlot i białe Chardonnay oraz Sauvignon Blanc. Pomimo tego, że najwięcej wina powstawało z mało szlachetnego szczepu Pais, to tak naprawdę dzięki tym ogólnoświatowym szczepom winiarstwo w Chile w ciągu zaledwie 30 lat wysunęło się na czwartą pozycję w produkcji wina na świecie. Skąd ta popularność? Tajemnica tkwi w przewidywalności, prostocie. Cabernet Sauvignon smakuje podobnie, a właściwie tak samo u większości producentów. To samo dotyczy Chardonnay, Merlota i Sauvignon Blanc. Nie należy tej prawidłowości traktować w kategoriach negatywnych. Owa przewidywalność win, z którą idzie w parze wysoka jakość, wydaje się być największym atutem win z Chile.

Szczep, który obecnie uznawany jest za typowo chilijski, nosi nazwę Carmenere. Jego historia sięga zaledwie dwudziestu lat wstecz. Początkowo był mylony albo wręcz utożsamiany z Merlotem, ponieważ wygląda podobnie i rodzi podobne w stylu wina. Poszukiwania własnego stylu przez producentów wina z Chile skupiają się wokół szczepu Carmenere i wszystkie prestiżowe winnice mają go swojej ofercie, chociaż popularniejszy jest nadal Cabernet Sauvignon. Warto zwrócić uwagę na wina oznaczane jako „reserva”. To określenie nie jest usankcjonowane prawnie. Nie ma przepisów, które regulowałyby jego użycie. Producenci wina w Chile traktują tę kategorię win indywidualnie – inaczej niż w Europie. Najczęściej są to wina odpowiednio lepszej jakości. Oznaczeniem „reserva”, „gran reserva” chilijscy producenci starają się podkreślić wyjątkowość swoich win. Są to najczęściej jedne z najlepszych win w ofercie. To ich jakość pozycjonuje daną winnicę odpowiednio wysoko. Coraz częściej okazuje się, że najlepsze wina chilijskie z powodzeniem konkurują z najsłynniejszymi europejskimi odpowiednikami. Goszczą też coraz częściej na okładkach prestiżowych winiarskich czasopism, a jeszcze częściej... na naszych stołach. 

 

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Ryba zapiekana z mozzarellą i pomidorami

    więcej
  • Halibut z brokułami i grzybami leśnymi

    więcej
  • Lodowe gofry z wiśniami

    więcej
  • Jagnięcina w musztardzie z purre ziemniaczano selerowym

    więcej