Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Garden party

Otwórz plik PDF

9562_garden-party.jpg

Taras jest wymarzonym miejscem na eleganckie letnie przyjęcie. Zadaszony zapewni schronienie nawet podczas niespodziewanej ulewy i zagwarantuje, że nasz wyszukany wystrój stołu nie ucierpi. Latem warto postawić na dekoracje kwiatowe. Niezastąpione jako świeży i pachnący dodatek. Jako samodzielnie zrobiony bukiet w prostym szklanym wazonie lub w płaskiej misie. Jako ozdobnik do serwetek czy po prostu jako ozdoba sama w sobie. Delikatne gatunki szybko więdną, lepiej więc wybrać te trwalsze lub wymieniać je na świeże, jeśli przyjęcie trwa dłużej. Do kwiatowych aranżacji pasuje prosta biała porcelana, białe szkło oraz satynowe obrusy w delikatnych pastelowych kolorach dobranych do barwy płatków. Pamiętajmy, że kwiatami możemy zdobić też potrawy. Kandyzowane płatki mogą zdobić np. desery lodowe.


Przepisy na przyjęcie:


GRANITA CYTRYNOWA

SKŁAD:

• 4-5 cytryn

• 2 szklanki wody

• 3/4 szklanki cukru

• kieliszek likieru lub wódki cytrynowej

PRZYGOTOWANIE

Cytryny umyć, sparzyć i wycisnąć z nich sok. Zagotować wodę i cukier w rondelku, aż powstanie lekki syrop. podczas studzenia doda ć do niego skórkę otartą z jednej cytryny. Wymieszać sok z syropem, doda ć kieliszek wódki lub likieru dla wzmocnienia smak u. wstawić do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmować pojemnik z lodówki i rozdrabniać zawartość widelcem. Gotowa granita powinna mieć konsystencję topniejącego śniegu. Po 3-4 godzinach mrożenia przełożyć do naczyń. Udekorować owocami i natychmiast podawać.

 

GRANITA DUO

SKŁAD:

• puree z 400 g owocu karamboli

• ½ szklanki cukru

• 1/2 szklanki wody

• kubeczek jogurtu greckiego

• 1/2 szklanki soku z białych winogron

• plastry granity do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Puree z karamboli, cukier i wodę dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki i co pół godziny mieszać. Podobnie postąpić z jogurtem zmieszanym z sokiem winogronowym. Obydwa rodzaje granity podawać razem.

 

DOLCE VITA NR 4 LATO/ JESIEŃ 2011

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Jamie Oliver: łosoś pieczony w folii z fasolką szparagową

    więcej
  • Zupa z kalafiorem i szparagami

    więcej
  • Krewetki z grilla w aromatycznym sosie

    więcej
  • Włoskie risotto z warzywami (porcja dla 6 osób)

    więcej