Coctail party
Sycące, łatwo przyswajalne. Mogą zastąpić drugie śniadanie albo podwieczorek. To bomby witaminowe, które dobroczynnie wpływają na nasz zdrowie i sylwetkę. Wymawiając słowo koktajl, oczami duszy widzimy gęsty, mleczny albo śmietanowy, bardzo słodki, truskawk
Cel pierwszy: mniej cukru
Jak lubiąc koktajle słodkie, osiągnąć ten smak, nie dodając cukru? Same owoce powinny wystarczyć, ale jeśli nie są dość słodkie, dodajmy miodu. Jest kaloryczny, lecz zdrowszy od cukru i ma właściwości antyseptyczne. Miód zawiera kobalt (niezbędny przy tworzeniu krwinek) czy mangan (potrzebny do przemiany materii). Słodzik nie dostarczy nam kalorii, ale to wytwór chemiczny i nie każdy go toleruje. Pośrednim rozwiązaniem jest ksylitol, o niskim indeksie glikemicznym (zaledwie 8), równie słodki co cukier, a nie powodujący próchnicy. Najlepszym zaś – stewia, zwana naturalnym słodzikiem. To substancja bezpieczna także dla diabetyków.
Zamiast śmietany możemy użyć jogurtu albo kefiru. Najbardziej optymalna i najmniej kaloryczna, a przy tym najgęstsza jest maślanka. To napój bogaty w lecytynę i sole mineralne, o intensywnym smaku. Osoby nietolerujące laktozy mogą sięgnąć po mleko sojowe, ryżowe albo kokosowe.
Cel drugi: nowe smaki
Nie tylko owocowe koktajle są pyszne i zdrowe. Świetnie sprawdzają się takie warzywa jak sałata, szpinak, kapusta włoska i jarmuż. Można także sięgnąć po pietruszkę czy liście pokrzywy, kolendry. To tak zwane koktajle chlorofilowe. Czym jeszcze możemy je wzbogacić? Kiełkami: z brokuła, słonecznika albo fasoli mung, ziołami: lubczyk, kolendra, mięta, koperek, bazylia albo ziarnami: słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane. Jeśli wydadzą się zbyt gęste lub intensywne w smaku, można dodać do nich wody. Natomiast jeśli łączymy kilka warzyw w jeden koktajl, nie dorzucajmy ogórka ani rzodkiewki, ponieważ zawierają paroksydazę – enzym, który utlenia witaminę C znajdującą się w innych warzywach i owocach.
W koktajlach możemy też łączyć owoce z warzywami, jak w koktajlu bananowo-szpinakowym z jogurtem naturalnym i sokiem z limonki. Dla jeszcze lepszego smaku używajmy przypraw. Zwykły koktajl bananowy z cynamonem i odrobiną soku z cytryny oraz imbiru będzie miał wspaniały, egzotyczny aromat. I na koniec – czas! Aby koktajl był pyszny i zdrowy, nie należy zwlekać z jego wypiciem więcej niż 10 minut od przyrządzenia. Witaminy to związki ulotne i wrażliwe.
|