Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Król łosoś

 Otwórz plik.pdf

Łosoś szlachetny jest znany przede wszystkim ze swego pomarańczowo-różowego, soczyste go mięsa i wspaniałe go smaku. To bardzo wdzięczna ryba, ponieważ smakuje wyśmienicie bez względu na sposób przyrządzenia, a34594_losos.jpg przygotowanie z niej wybornego dania nie wymaga wielkiego kunsztu kulinarnego ani czasu. Od Hiszpanii po Krym, niezmiennie panuje wśród zimnych przystawek. Począwszy od smakowitych grzanek z wędzonym łososiem, przez jajka przepiórcze zwieńczone czerwonym kawiorem czy też delikatny mus z pieczonego norweskiego łososia. Czy można wyobrazić sobie smaczniejszego towarzysza na imprezę pod zimną wódeczkę, niż podany z plackami ziemniaczanymi, gęstą, kwaśną śmietaną i plasterkami cytryny? Albo wyjątkowy smak świeżo uwędzonego, jeszcze ciepłego od dymu łososia? Żadna inna ryba nie potrafi stworzyć takiej wariacji różnorodnych dań i smaków. Usmażony na grillu z oliwą virgin, czosnkiem i gałązką tymianku, przeniesie nas prosto do tawerny nad Morze Jońskie. Jak nikt inny potrafi elegancko odnaleźć się w minimalistycznej i surowej formie kuchni japońskiej. Łososia możemy grillować, zapiekać, dusić na maśle, upiększać nim sałatki albo dodać wędzonego do porannego omleta, czyniąc z niego iście królewskie śniadanie. Nie będą też zawiedzeni wielbiciele polskiej kuchni, bo łosoś pieczony z posiekaną natką pietruszki, masłem i pokrojoną w cząstki cytryną będzie dla nich w sam raz. Dla miłośników naszych regionalnych dań mam propozycję nie do odparcia: panierowany w tartej bułce filet z łososia z parującymi jeszcze gotowanymi ziemniakami i koperkiem. Na polskich stołach zaczyna on gościć coraz częściej. Mamy większą świadomość i wymagania dotyczące tego, co kupujemy i spożywamy. Ryby nie pojawiają się w naszym menu od święta, ale stanowią istotną część codziennej diety. Mięso łososia stanowi doskonałe źródło korzystnych dla zdrowia składników – protein i witamin, m.in. grupy B, witaminy A, D, E oraz pierwiastków takich jak jod, potas, fosfor, fluor, selen i cynk. Jest również niezastąpionym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę serca, poprawiają krążenie, obniżają poziom złego, a podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi. Po prostu samo zdrowie! Smacznego!

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Ryba zapiekana z mozzarellą i pomidorami

    więcej
  • Jaja sadzone ze szparagami i szynką parmeńską

    więcej
  • Sandacz w orzeszkach piniowych

    więcej
  • Sałatka z rukoli i parmezanu

    więcej