Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Lekko pysznie kolorowo

Otwórz pli.pdf

23172_food_joy_puszka_pomidory_5907377060253_net.jpgZimowa aura wcale nie oznacza, że musimy sięgać tylko po ciężkie, kaloryczne dania typowo polskiej kuchni. 22949_food_joy_passata_przecier_pomidorowy_5907377060598_net.jpgUwielbiamy je, ale coraz częściej chcemy czuć się po kolacji lekko. Spotkania z przyjaciółmi mogą uświetnić kolorowe sałaty oraz pyszne przekąski w śródziemnomorski stylu. Wpadnijcie na kolację, mam pyszny bigos – zapraszam przyjaciół. – Wiesz, bardzo chętnie, tylko Zjadłabym coś lekkiego – słyszę od Anki. Dba o linię? Znowu się odchudza? Albo wróciła ze służbowej podróży i będzie nas przekonywać, że tylko Włosi i Hiszpanie znają się na kuchni. Pewnie, jak się ma za oknem co najmniej 20 stopni, to można od rana do wieczora żyć sałatą. Coś lekkiego... hm. Co by tu... – Zrób bruschettę – podpowiada mąż. – A ja skoczę po szynkę parmeńską, oliwki, bagietkę, suszone pomidory i może jakieś sery. Będą w sam raz do tego wina, które mieliśmy otworzyć w sobotę. I znika. Zaglądam do kredensu, są trzy butelki wina Rioja! – Z 24332_food_joy_suszone_pomidory_5907377060291_net.jpgsamego serca Hiszpanii – zachwalała moja siostra, przywożąc mi je z wakacji. – Pyszne, idealne na kolację w stylu  śródziemnomorskim. Sprawdzam zapasy i dzwonię do męża, żeby nie zapomniał dokupić oliwy i octu balsamicznego. A tej bagietki to dużo więcej. Zastanawiam się szybko, czy zdążę zrobić lasagne. Zdążę, najwyżej posiedzimy nieco dłużej przy przekąskach. Szukam na półce filmu „Zakochani w Rzymie” Woody'eg o Allena. Jak nastrój to nastrój. A potem wszystko jest tak, jak lubię. Siedzimy długo, śmiejemy się, Anka pokazuje zdjęcia, wino jest przednie, a przekąski pyszne. Lasagne chyba zostanie na drugi dzień, bo prym wiodła sałatka z figami. Tak, mąż zaszalał i kupił też figi. Zanurzamy się w śródziemnomorskim nastroju w samym środku zimy.

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Francuski Ratatouille z kozim serem

    więcej
  • Gofry – przepis podstawowy

    więcej
  • Naleśniki śmietankowe – przepis podstawowy

    więcej
  • Pieczone pierożki z fetą i oliwkami

    więcej