Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kipi kasza...

Pobierz kipi kasza.pdf

 

Z popularnej dziecinnej wyliczanki wynika, że od kaszy człowiek zdrów. I tu jest zawarta cała prawda. Kasze to unikalne źródło wielu mikroelementów. W dodatku nie bez znaczenia jest także to, że to nasze lokalne produkty, wytwarzane na miejscu, w Polsce. Jeśli chcemy być eko i na dodatek zdrowi, jedzmy kasze. Spożywano je w Polsce jeszcze przed potopem szwedzkim. Potem systematycznie zaczęły je wypierać ziemniaki. A wraz z modą na kuchnię Dalekiego Wschodu – także ryż. Absolutnie niesłusznie. Kasza to jeden z najzdrowszych dodatków do naszych obiadów. Jakie kasze są najlepsze? Do najzdrowszych należą te, które powstają z jęczmienia, czyli np. pęczak. Jest on przede wszystkim polecany osobom, które chcą pobudzić przemianę materii, a także tym, którzy mają problemy ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Bez problemów mogą się nim delektować cukrzycy, którzy przecież nie powinni jeść ziemniaków ani białego ryżu. Co ciekawe, kasze jęczmienne doskonale wpływają na stan włosów i paznokci. Kasze gryczane z kolei nie zawsze znajdują wielu amatorów ze względu na specyficzny aromat. Ale wystarczy spróbować nieprażonej kaszy gryczanej i... z miejsca zakochamy się w jej wykwintnym, delikatnym smaku. To kasza wręcz wskazana dla osób stosujących dietę bezglutenową i dla tych, którzy mają problemy z niską odpornością. A to ze względu na spore ilości wapnia, fosforu i magnezu oraz rutyny. Dzięki temu ostatniemu składnikowi wzmacniają się naczynia krwionośne. Bardzo smaczna jest też produkowana z prosa kasza jaglana. To jedna z najstarszych znanych nam kasz. Powinny ją wprowadzić do diety zwłaszcza osoby żyjące w stresie. Kasza zawiera bowiem lecytynę usprawniającą pracę mózgu. Podobnie jak pęczak, kasza jaglana to także kopalnia krzemionki. Jedzenie jej przynajmniej raz w tygodniu sprawi, że paznokcie już nie będą się łamać. 

49125_potrawka-z-kasza.jpg
49121_kuskus-z-warzywami2.png



 

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Krewetki z oliwą imbirową

    więcej
  • Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

    więcej
  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

    więcej
  • Zupa z kalafiorem i szparagami

    więcej