Niespodzianka z jajkiem
Łatwo jest ich nie docenić, potraktować jak coś banalnego. Ale uniwersalność oraz zastosowanie kulinarne jaj zachwyca. I nie ma chyba osoby, która nie potrafiłaby zrobić z nich czegokolwiek do jedzenia. Oprócz najprostszych, szybkich dań można przyrządzić z nich coś wykwintnego, pysznego i zdrowego. Bo jajka, także ze względu na swoje wartości odżywcze, powinny być stałym elementem diety. Do niedawna jajka uważane były za cholesterolową bombę. W ostatnich latach dowiedziono jednak, że zawarty w ich żółtkach cholesterol nie jest głównym sprawcą miażdżycy. Mało tego, zawarta w nich lecytyna i kwasy omega-3 obniżają jego poziom we krwi. Ponadto jaja zawierają cenne białka, proteiny, liczne minerały i witaminy, które są dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Jeśli tylko nie smażymy ich na tonie masła, możemy bez obaw cieszyć się ich smakiem.
Doskonałym pomysłem na dietetyczne danie jest jajko w koszulce. Aby je zrobić, wystarczy jajo, głęboki garnek, woda i odrobina octu. Jajko, które powinno mieć temperaturę pokojową, wbijamy do miseczki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Dolewamy ocet (dzięki niemu białko szybciej się zetnie), zmniejszamy ogień, aby woda tylko lekko wrzała. Mieszamy ją, aby utworzyć wir, a następnie szybkim ruchem wylewamy jajko w jego środek. Gotujemy 3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Gotowe można po prostu doprawić pieprzem i solą albo wykazując się odrobiną kreatywności, zrobić z niego doskonałe danie, dodając swoje ulubione dodatki. Jakie? Jedną z propozycji jest jajko po florencku. Po wypróbowaniu go będziecie chcieli jeść tę potrawę tak często, jak to tylko możliwe. Warto dodać, że jajko w koszulce możemy przygotować nawet dwa dni wcześniej i trzymać w lodówce. Przed jedzeniem wystarczy wrzucić je na pół minuty do wrzątku.
A czy próbowaliście kiedyś szakszuki? To danie znane w kuchniach: marokańskiej, tunezyjskiej, egipskiej oraz izraelskiej, w których jajko gra pierwszoplanową rolę. Sama nazwa tej potrawy w dosłownym tłumaczeniu oznacza bałagan. Ale po jej skosztowaniu okazuje się, że ów bałagan jest... jak najbardziej w porządku. Danie jest tak samo smaczne, jak kolorowe, a jego przygotowanie – proste. To jednak dobry moment, aby przypomnieć o jednej, złotej zasadzie przygotowywania dań z jajkami – nie wbijajmy ich nigdy bezpośrednio do potrawy, bo nie możemy być pewni ich świeżości. Szakszuka jest pikantna i korzenna, jednak obecne w niej kumin i pieprz cayenne wcale nie przyćmiewają smaku jajka, jedynie go podkreślają. A pomidory i papryka wyglądają naprawdę pięknie w połączeniu ze złocistym żółtkiem. Takie ciepłe, przyjemne barwy pobudzają apetyt i nastrajają pozytywnie na cały dzień. To dobry powód, aby przygotować ten smakołyk na śniadanie!
Ostatnią propozycją jest omlet. Na pewno pomyślicie, że nie odkrywam tutaj nic nowego – w końcu każdy kiedyś go jadł, na słono czy na słodko. Jednak często zapomina się o tym, jaką wolność eksperymentowania daje nam ta potrawa. Czy wiecie, jak bardzo zmienia się jego smak, gdy dodamy do niego sera? Co więcej, z każdym rodzajem sera będzie smakował inaczej. Moja propozycja to omlet z aromatycznym serem kozim, Gruyère i cukinią. Lekko chrupiące warzywo stanowi apetyczny kontrast dla delikatnego omletu, całość wygląda naprawdę wykwintnie. Jeśli podamy go z sałatką, jedno spojrzenie wystarczy, by stwierdzić, że mamy przed sobą doskonałe, zdrowe i apetyczne danie. Pamiętajcie, że te potrawy to jedynie czubek olbrzymiej góry doskonałych jajecznych przepisów. Czas zacząć doceniać jajka i odkrywać nowe, kreatywne sposoby ich wykorzystywania. Są ich całe tysiące, więc zacznijcie już dziś.
Dolce Vita Menu, nr 1/2015