Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Na moim talerzu

52214_baner-700x1200px-03-2-.jpg

Region, w którym mieszkam całe moje dorosłe życie, obfituje w pyszności goszczące na moim stole codziennie. Jeszcze za czasów studenckich każdemu wyjazdowi do Krakowa towarzyszyły obowiązkowo krakowskie obwarzanki. Kilka musiałam zawsze przywieźć koleżankom z akademika. A pobyt w Zakopanem nie byłby pełny bez moich ulubionych oscypków. Uwielbiam też bundz i bryndzę. Teraz mogę delektować się nimi niemal bez ograniczeń. Nieopodal domu mam dobrze zaopatrzony sklep, który dba o to, żeby regionalne przysmaki były tam zawsze do kupienia. Jestem jednym z wielu stałych klientów. W czasie częstych podróży na południe uzupełniam zapasy świeżych serów. Jestem fanką barszczu i żurku w wersji małopolskiej, na bazie kiszonych produktów. Do tego przepyszny chleb prądnicki i aromatyczna kiełbasa lisiecka.

 

Lisiecką odkryłam niedługo po przeprowadzce do Krakowa. Jest doskonała. Czym zachwyca kuchnia małopolska? Podczas podróży odruchowo w restauracjach zamawiam barszcz i niestety, rzadko się trafia tak smaczny jak „nasz”. Przyjaciele z Anglii i Niemiec zawsze proszą o dowiezienie lisieckiej i oscypków. No i miodu spadziowego, który ponoć jest zupełnie inny od podobnych specjałów w ich krajach. Tęsknią też za naszym chlebem.

Najbardziej przecież smakują nam potrawy, których długo nie jedliśmy, bo nie były do zdobycia tam, gdzie mieszkamy. I wtedy docenia się ich wyjątkowość jeszcze bardziej. Należę do osób mających w domu lodówkę zawsze pełną ulubionych smaków, żeby móc w każdej chwili sięgnąć i delektować się w przerwach w pracy albo po powrocie do domu. Mam w szafce słynną śliwowicę łącką, ale ona jest tylko dla specjalnych gości.

 

Co poleciłabym turystom odwiedzającym Małopolskę? Na pewno legendarną kiełbasę lisiecką, ale i wędliny z Podstolic, które są świetne. Poza tym sery, chleby – tych pysznych jest kilka – i doskonałe kołacze. I jako kropka na „i” – sól z Wieliczki na paluszkach krakowskich. Znakomitym pomysłem jest zebranie ich na osobnych stoiskach, żeby każdy mógł ich skosztować, a ja mogłabym ich odsyłać w takie miejsce i z czystym sumieniem rekomendować próbowanie wszystkiego. Bo wiele niezwykłych rzeczy jadłam, ale w żadnym regionie nie było ich tak wiele. Mam też nadzieję, że już w niedługim czasie przysmaki z Małopolski będą gościły na stołach w całej Polsce i nie tylko. Sama je szczerze polecam! 

Zobacz cały artykuł>>
 

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY