Wyśmienite francuskie wina
Kuchnia francuska uważana jest przez znawców sztuki kulinarnej za najlepszą na świecie, należy jednak pamiętać, że z Francji wywodzą się także wyśmienite szczepy win:
Cabernet Sauvignon jest najpopularniejszym szczepem świata. Ma korzenie europejskie i trudno sobie wyobrazić francuskie Bordeaux bez jego udziału. Szczep ten daje wina wielkie, spektakularne i najdroższe. Potrafi jednak dać pyszne, dobrze zrównoważone, jednoszczepowe, jednocześnie niedrogie wina. Wina z Cabernet Sauvignon pachną czerwoną porzeczką, wiśnią. W smaku można odszukać smak powideł, zielonego pieprzu, tytoniu, trufli…
Chardonnay jest szczepem, który jest bardzo uniwerasalny. Daje wina lekkie, orzeźwiające i do szybkiego spożycia, z drugiej strony wina potężne o bogatej strukturze i do długiego przechowywania oraz najsłynniejsze wina musujące tj. szampany.
Gigondas polecamy do wszelkiego rodzaju dań na bazie dziczyzny. Zwłaszcza dzikiego ptactwa.