Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Grill light

Pobierz grill light.pdf

 

Za co kochamy grillowanie? Za smak pysznych mięs, ryb, warzyw z rusztu, ale i za wspólne chwile w ogrodzie spędzane z bliskimi podczas biesiadowania.

 

Potrawy z rusztu są nie tylko aromatyczne, ale dostarczają także często zupełnie nowych wrażeń smakowych w porównaniu z daniami przyrządzanymi tradycyjnie. Ten sposób wyklucza używanie tłuszczu, a wręcz powoduje wytapianie jego nadmiaru z mięsa. Niestety, podczas grillowania do potraw mogą przedostawać się szkodliwe związki powstające w trakcie spalania (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, nadtlenki, wolne rodniki). Jak więc zminimalizować to ryzyko?

54314_istock_000005451920large.jpg


Najlepiej nietłuste


Na ruszcie można przygotować niemal wszystko – od mięs i ryb poczynając, na warzywach i owocach kończąc. Oczywiście, lepiej grillować składniki z zasady zdrowe dla naszego organizmu, a więc chude mięsa, czyli wołowinę, drób, ze szczególnym uwzględnieniem kurczaków i indyków.

 

Znakomicie sprawdzają się w roli grillowanych smakołyków ryby. Polska obfituje w świetne ryby słodkowodne. Smakowity jest pstrąg, przyprawiony dobrze sokiem z cytryny, koprem, chilli.

 

 

Także ryby morskie, z łososiem na czele, będą idealne, jeśli zechcemy urządzić przyjęcie w ogrodzie, na którym królować będą zdrowe, pyszne potrawy. Nie zapominajmy też o owocach morza, których wiele osób bardzo chciałoby spróbować, ale boi się, że nie potrafi ich przyrządzać. Tymczasem w przypadku krewetek bardzo łatwo rozpoznać, kiedy nadają się do jedzenia.

 

Z szarawych stają się koralowe i to znak, że już możemy je serwować. Choć na grillach Polaków wciąż króluje mięso i jego przetwory, trochę zapominamy, że na ruszt możemy wrzucać świeże, pyszne i zdrowe warzywa. Poczynając od tak oczywistych jak pomidory, cebulka, czosnek, przez przepyszne grillowane cukinie, szparagi, papryki i i bakłażany, aż po młode marchewki. Nie zapominajmy o świeżych sałatkach, które pomogą nam strawić grillowane potrawy.

 

Uwaga na ziemniaki


Ostrożnie za to podchodzić należy do grillowania ziemniaków. Badania przeprowadzone w Holandii nie są zbyt łaskawe dla wielbicieli tych smacznych i bardzo zdrowych warzyw. Niestety, ich pieczenie, smażenie i grillowanie nie jest dobre dla zdrowia. Za to zupełnie bezpieczne jest grillowanie serów. W tej roli świetnie sprawdzą się nie tylko swojskie oscypki, czy też inne sery kozie i owcze, ale też cypryjski serek halloumi.

 

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Ciasteczka zuziowe

    więcej
  • Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

    więcej
  • Małże św. Jakuba z patelni z czosnkiem

    więcej
  • Roladki z szynki z melonem i kaparami

    więcej