Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Chilijskie szczepy

 

16772_wino-majowka-mini.jpg

Historia wina w Chile sięga XVI w., ale prawdziwy rozwój nastąpił w ubiegłym stuleciu pod wpływem fal emigracji z Europy. Wraz z  emigrantami pojawiły sie znane już w Europie szlachetne szczepy tj. Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc.

Na początku uprawiano czerwoną odmianę Pais, która pochodziła od szczepu Monica z Sardynii. Wyprodukowane z tego szczepu wino miało jasnoróżową barwę i uznawane było za pospolite. Wraz z napływem emigrantów przybywały sadzonki szlachetniejszych odmian, umożliwiając rozwój szczepów chilijskich.

Różnorodne ukształtowanie terenu w Chile wpływa na rozmaitość aromatów i smaków win chilijskich. W czasach teraźniejszych wina te należy cenić za indywidualność, elegancję i wyrafinowanie, jednak niewygórowaną cenę.


Chile jest jednym z najstarszych krajów winiarskich na świecie.

 

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Jamie Oliver: pizza z mozarellą i sosem pomidorowym

    więcej
  • Deser po brytyjsku: bzowy Eton Mess

    więcej
  • Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym

    więcej
  • Sałatka z rukolą i kiełkami

    więcej