Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Domowy kucharz

Otwórz plik PDF

9608_domowy-kucharz2.jpg

Od lat Michael Smith jest uosobieniem gotowania w męskim stylu i jednym z najsympatyczniejszych szefów kuchni, jakiego można spotkać. Nie tylko kucharzem, który pokazuje w telewizji, jak można prosto i fantastycznie gotować, ale także zdobywającym nagrody autorem książek kulinarnych. W 2010 roku został szefem elitarnej grupy kucharzy przygotowujących posiłki dla sportowców podczas Igrzysk Olimpijskich w Vancouver. Osobowość medialna Smitha rodziła się powoli. Przez większość życia Michael nie tylko doskonalił sztukę krojenia marchewki, ale też zyskiwał popularność jako prowadzący programy kulinarne w telewizji. Najbardziej znany jest jako gospodarz programu „Kucharz domowy” (emitowany od 2005 roku), w którym podpowiada, jak stworzyć nieskomplikowane, lecz smakowite dania dla rodziny i przyjaciół. W każdym odcinku gotuje pyszne dania ze składników „znalezionych” w swojej lodówce i słynnej spiżarni. Michael pokazuje, w jaki sposób łączyć smaki, aby się dopełniały, zdradza sekrety prostych technik kucharzenia — Często powtarzam, że nie ma potrzeby dokładnego przestrzegania receptury, aby móc w pełni delektować się tym, co ugotujemy. Warto się jednak przygotować, aby mieć ogólne pojęcie o tym, co staramy się osiągnąć w kuchni — twierdzi. Ciepły i rodzinny klimat serii sprawił, że i program i prowadzący zdobyli popularność w ponad 100 krajach. Mimo to Smith pozostał skromnym człowiekiem. — Myślę, że na ów sukces miały wpływ moje umiejętności motywowania i uczenia innych ludzi, które bezpośrednio przełożyły się na moją rolę w telewizji. Ja jednak nie czuję się gwiazdą — mówił w wywiadzie.

 

9607_domowy-kucharz.jpgPrestiżowa uczelnia – Culinary Institute of America w Nowym Jorku, którą ukończył z wyróżnieniem w 1991 roku, otworzyła mu drzwi do pracy w kuchni najlepszych restauracji świata w Europie, w obu Amerykach i na Karaibach. W 1999 roku otworzył własną restaurację „Maple” w mieście Halifax, w kanadyjskiej prowincji Nowa Szkocja. Lokal szybko stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych miejsc kanadyjskiej kuchni. Jednak Michael wciąż szuka nowych inspiracji podróżując po różnych zakątkach świata. — Jest wielu wspaniałych ludzi, którzy robią niesamowite rzeczy kulinarne w niezwykłych miejscach. Moją misją jest znalezienie ich. To najlepsza praca na świecie — zapewnia Smith zapytany o swój program „Szef Kuchni za granicą”. Seria zadebiutowała na ekranach w 2008 roku i od razu zdobyła rzesze fanów.

 

Gospodarz tego programu z towarzyszącą mu kamerą zapuszczał się w najdziksze zakątki ziemi. W tropikalnych lasach Amazonii Michael poszukiwał unikalnych składników i przygotowywał z nich danie tak znakomite, że robił wrażenie nawet na tubylcach. Podczas kulinarnych podróży Michael Smith miał okazję jeść przy wznoszącym się na 60 metrów ponad plaże Kapsztadu „Latającym stole”, obserwował w biurach firmy Google w Kalifornii, jak najrozmaitsze kuchnie konkurują ze sobą o dostarczanie dziesięciu tysięcy posiłków dziennie, a także uczył się na pokładzie lotniskowca George Washington, jak nakarmić sześć tysięcy głodnych marynarzy. Mimo zamiłowania do poznawania świata Smith twierdzi, że w podróżowaniu najmilszą chwilą jest... powrót do domu. W domowym zaciszu Michael czuje się najlepiej. Kocha swój zawód, lecz przyznaje, że jego powołaniem jest bycie tatą w domu, na wsi, na Wyspie Księcia Edwarda, gdzie mieszka z synkiem Gabrielem i ukochaną Rachel. W wolnych chwilach Michael rozpieszcza podniebienia bliskich i oddaje się innym pasjom, którymi są windsurfing i żeglarstwo oraz namiętnie kolekcjonowanie map.

 

DOLCE VITA NR 5  JESIEŃ 2011

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Pierś indyka duszona w białym winie i śmietanie

    więcej
  • Biszkopcik z wiśniami

    więcej
  • Tartaletki z musem czekoladowym i malinami

    więcej
  • Parmigiana z białym serem robiola i miętowym pesto

    więcej