Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Ziarnko do ziarnka

Pobierz ziarnko do ziarnka.pdf

 

Przez ostatnie lata kasze były nieco ignorowane w jadłospisie. Uważane za wysokokaloryczne i łączone z tłustymi sosami, były traktowane jak obiadowe zapychacze. Co się zmieniło? Doceniliśmy wreszcie ich wartości odżywcze. To, że są bogate w unikalne witaminy i minerały oraz węglowodany złożone, które na długo zapewniają uczucie sytości. Nie mówiąc już o tym, że to źródło błonnika.Kupując konkretny rodzaj kaszy, należy być świadomym nie tylko jej walorów smakowych, ale też z czym należy ją łączyć.

 

Jęczmienna, źródło żelaza

54351_istock_000024310398large.jpg

 

Choć niepozorna, kasza jęczmienna jest wyjątkowo smaczna i zdrowa. Zawiera niacynę, czyli witaminę PP, która poprawia wygląd skóry. Wysoki poziom błonnika wspomaga przemianę materii. Ma również sporo dobrze przyswajalnego żelaza, stymulującego produkcję czerwonych krwinek oraz potasu regulującego ciśnienie krwi, a zatem zalecana jest w diecie osób ze skłonnością do nadciśnienia.

 

 

 

Ze wszystkich kasz jęczmiennych najzdrowszy jest pęczak. To z jego rozdrobnionych ziaren powstaje kasza jęczmienna perłowa, która charakterystyczny połysk zawdzięcza polerowaniu, co niestety pozbawia ją części minerałów. Z kolei poprzez łamanie ziaren pęczaku powstaje kasza jęczmienna łamana, bogatsza od polerowanej w składniki odżywcze. Wszystkie rodzaje kasz jęczmiennych są znakomitym dodatkiem do mięs, zup, sosów, gołąbków.

 

 

Gryczana, źródło błonnika

 

Roślina, z której powstaje ta popularna kasza, nie jest zbożem. Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości błonnika polecana jest osobom, którym zależy szczególnie na prawidłowej przemianie materii. Regularnie spożywana kasza gryczana podnosi naszą odporność na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych. Wszystko to dzięki dużej zawartości wapnia, fosforu i magnezu oraz rutyny. Ten ostatni składnik wzmacnia naczynia krwionośne, co pomaga osobom z problemami flebologicznymi. Ponieważ nie zawiera glutenu, spokojnie mogą ją spożywać bezglutenowcy. Możemy wybierać spośród kasz gryczanej, prażonej lub nie. Prażona zawiera mniej substancji odżywczych niż niepalona. Obie kasze są znakomitym dodatkiem do mięs i sosów.

 

Jaglana, źródło lecytyny

 

Ta kasza wytwarzana jest z prosa. Drobniutka, niezwykle wartościowa ze względu na wysoką zawartość białka. Zawiera najwięcej witamin z grupy B, które działają korzystnie na układ nerwowy oraz mają wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Jest więc idealnym przysmakiem dla osób zestresowanych i przemęczonych. Kasza jaglana zawiera lecytynę usprawniającą pracę mózgu i pamięć. Doskonale nadaje się do deserów z dodatkiem owoców. 

 

Manna i kuskus, źródło jodu


Kasza manna i kuskus są pozyskiwane z pszenicy i są najczęściej wykorzystywane w naszej kuchni z uwagi na swoje bezcenne zalety. Są lekkostrawne, zatem nadają się doskonale dla dzieci oraz osób borykających się z problemami trawiennymi (pod warunkiem, że nie są bezglutenowcami). To dobre źródło jodu, którego deficyt może oznaczać rozregulowanie gospodarki hormonalnej. Manna jest produkowana ze zwyczajnej pszenicy, a kuskus z pszenicy durum. Obie są rozdrobnione i nie wymagają długiego gotowania. Mannę wykorzystujemy przeważnie do zup mlecznych dla dzieci oraz składnik deserów czy kremów. Kuskus pasuje jako dodatek do mięsa oraz sałatek.

 

Kukurydziana, źródło witaminy E


Powstaje z rozdrobnionych ziaren kukurydzy. Jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika oraz witamin z grupy B oraz E, zwanych witaminami młodości. Warto się nią zainteresować przy problemach z przemianą materii, ale też dla utrzymania młodego wyglądu i urody.

 

Quinoa, kwasy omega-3


Ten rodzaj kasz powstaje z komosy ryżowej, warzywa najbliżej spokrewnionego ze szpinakiem i boćwiną. Jest dostępna w trzech odmianach kolorystycznych: białej, czarnej (bardziej chrupiąca), czerwonej (o orzechowym aromacie). Sprzedawana jest również jej trójkolorowa mieszanka. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka, przy tym nie zawiera glutenu. Ma za to dużo lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek. Ponadto jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu. Te minerały mogą pomóc osobom walczącym z migreną. Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, między innymi te z grupy omega-3, szczególnie ważne dla organizmu. Znakomicie sprawdza się w zapiekankach, zupach i z duszonymi warzywami.

 

 Amarantus, dużo białka i antyoksydantów


Amarantus magazynuje w sobie wiele cennych składników mineralnych, m.in. fosfor, wapń, potas i magnez. Dzięki dużej zawartości żelaza wspomaga leczenie anemii, zalecany jest również w diecie kobiet ciężarnych. Amarantus świetnie uzupełnia białko w diecie wegetariańskiej. Zawiera takie substancje jak skwaleny opóźniające procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym.

 

<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

    więcej
  • Schab pieczony ze śliwkami i miodem

    więcej
  • Kociołek tatrzański (bogracz) z baraniny

    więcej
  • Zupa z ciecierzycą

    więcej