Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Chłodnik z moreli

A+ A-
drukuj
  • 10 dojrzałych moreli
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek słodkiej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki cukru – do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

Morele sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki (2-3 dojrzałe sztuki zostawić do dekoracji). Do głębokiej miski wrzucić owoce, wlać zimne mleko i śmietanę, sok z cytryny, dodać ewentualnie cukier do smaku. Wszystko razem zmiksować. jeśli krem będzie za gęsty – dolać śmietanę lub mleko. Zupę wylać na wcześniej schłodzone w zamrażalniku talerze lub do miseczek, udekorować połówkami moreli, podawać z grzankami, przygotowanymi z białego pszennego pieczywa, przyrumienionymi na maśle na patelni.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cytryny
  • Słodka śmietana
  • Mleko
  • Morele
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Schab pieczony ze śliwkami i miodem

  • Awokado w majonezie

  • Burger z jajkiem i szparagami

  • Dynia smoothie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Krem z młodej kalarepy

    Kalarepy obrać, pokroić w kawałki, zalać wodą, dodać włoszczyznę, posolić i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać...

    więcej
  • Musaka

    Mięso zmielić, wymieszać z jajem, oliwą i przyprawami. Warzywa pokroić w drobną kostkę, lub cienkie plastry wymieszać z mieloną wołowiną. Z masła...

    więcej
  • Tapenada

    Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza,...

    więcej
  • Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem

    Nastawić piekarnik na 180°C. Przygotować płytką prostokątną formę do pieczenia. Świeży szpinak wrzucić do rondla, zalać odrobiną wody, gotować...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY