
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Przygotować farsz: w rondelku na odrobinie masła poddusić pokrojone w plastry pory. Boczek lekko podsmażyć na patelni. W misce wymieszać całe jajka ze śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser. Ciasto wyciągnąć z lodówki, przykryć wyciętym w kształcie koła papierem do pieczenia, obciążyć surowym grochem lub fasolką i podpiec w piekarniku w temp. 200stopni Celsjusza przez około. 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, usunąć papier z grochem. Na podpieczone ciasto wyłożyć podduszone pory i podsmażony boczek, wylać przygotowany farsz. Można posypać po wierzchu startym żółtym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni aż do lekkiego zrumienienia.
lub wyszukaj w przepisach
Ryby oprawić, usunąć głowę i ogon, pokroić na filety. Do głębokiego naczynia z wodą włożyć kawałki ryby oraz pokrojoną w prążki cebulę....
więcejZ kromek chleba tostowego wyciąć okrągłe placki, podsmażyć na maśle do uzyskania złocistego koloru. Truflę obrać, pokroić na cienkie płatki....
więcejNa rozgrzanej oliwą patelni podsmażyć cebulę do uzyskania efektu zrumienienia, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę. Po ok 4 minutach dodać sprasowany...
więcejDo miski wlać oliwę i sok z cytryny. Dodać odrobinę soli z Himalajów i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszać stalową rózgą. Wsypać obrany...
więcej