Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasto czekoladowe z malinami

A+ A-
drukuj
  • Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g dżemu malinowego
  • 125 ml słodkiej śmietanki
  • Ciasto
  • 30 g kakao
  • 60 ml mleka
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 g dżemu malinowego
  • 115 g masła (miękkiego)
  • 65 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g malin plus extra do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Nastawić piekarnik na 180°C i przygotować tortownicę o średnicy 22-24 cm. Polewa: Czekoladę, dżem i śmietanę podgrzać w małym garnku na średnim ogniu. Mieszać aż będzie gładkie. Odstawić na bok. Ciasto: W jednej misce wymieszać kakao ze 125ml wrzącej wody, dodając stopniowo mleko, wanilię i dżem, ubić na gładką masę. W drugiej, dużej misce, utrzeć na puszystą masę miękkie masło z cukrem, dodając po jednym jajku, stale mieszając. Następnie wsypać przesianą mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, na końcu połączyć z kakaową masą. Całość delikatnie wymieszać, na końcu dodać maliny. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pokryć przygotowaną polewą . Piec ok.30 - 35 minut. Upieczone ciasto pozostawić w tortownicy jeszcze przez ok.15 minut. Następnie wyłożyć na talerz. Serwować ciepłe lub schłodzone , posypane świeżymi malinami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier waniliowy
  • Czekolada
  • Dżem malinowy
  • Słodka śmietana
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Proszek do pieczenia
  • Kakao
  • Mleko
  • Mąka
  • Maliny
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pasztet z kurzych wątróbek z rozmarynem

  • Wrap z serem stracchino i rukolą

  • Kacze udko pieczone

  • Roladki wołowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kanapki z kawiorem

    Kromki pumpernikla posmarować cienko masłem. Ułożyć plasterek pomidora, posypać go solą i pieprzem. Na tym ułożyć plasterek fety i łososia...

    więcej
  • Sałatka z grillowaną cukinią

    Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plasterki, oprószyć solą i ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu. Grillować przez około 5-7...

    więcej
  • Kurczak z selerem naciowym

    Sałatę starannie umyć, następnie porwać liście na kawałki i przełożyć do salaterki. Mięso pokroić w kostkę. Seler pokroić w małe kawałki....

    więcej
  • Gofry – przepis podstawowy

    Wszystkie składniki wymieszać i ubić mikserem. Piec w gofrownicy do zarumienienia. Gofry ozdobić ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, owocami...

    więcej