Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kurczak w rozmarynie z czosnkiem

A+ A-
drukuj
  • 1 kg kawałków z kurczaka
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • skórka z ½ cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek zmiażdżyć, z rozmarynu obrać listki. Kurczaka natrzeć przyprawami, czosnkiem, rozmarynem, skórką z cytryny i oliwą, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć wszystko w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, od czasu do czasu podlewając wytopionym tłuszczem. Następnie zdjąć przykrywkę na kilka minut i piec, aż skórka się zrumieni.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Ćwiartka z kurczaka
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Skrzydełka z kurczaka
  • Nóżki z kurczaka
  • Sól
  • Oliwa
  • Papryka zielona
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zielona zupa

  • Pesto bazyliowo melisowe

  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

  • Łosoś w papilotach

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Grillowana polenta z cukinią i sałatką pomidorową

    Cukinie pokroic na długie cienkie paski, np. obieraczką do warzyw, przyprawić solą, pieprzem i polać oliwą, wymieszać delikatnie w misce. Na warzywa...

    więcej
  • Sałatka z awokado, szynką i jajkiem

    Roszponkę umyć i osuszyć. Jaja ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na 4 części. Połówkę awokado pokroić w kostkę, natomiast pomidor...

    więcej
  • Sałatka z makreli

    Makrele obrać z ości, podzielić na drobne kawałki. Cebule, jabłka i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać całość, dodać około 3 łyżki majonezu,...

    więcej
  • Kurczak po tajsku

    Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać drobno posiekany czosnek i imbir, chwilę podsmażać, dodać...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY