Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Rybę sprawić nie odcinając głowy, ale usunąć oczy i skrzela. Umyć, osuszyć i natrzeć solą. Grzyby posiekać, przesmażyć na maśle, dodać drobno posiekana cebulę, podsmażyć ponownie do zeszklenia. Kapustę przepłukać i osączyć, pokroić. Wymieszać z grzybami i cebulą. Na patelni podgrzać olej i dusić na niej farsz, aż odparuje, mieszając żeby się nie przypaliło. Gdy farsz nieco przestygnie, doprawić do smaku, nadziać nim karpia i zaszyć. Nasmarować rybę masłem i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanki lub żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego (190 st.) piekarnika. Piec ok. 40 min, często polewając wyciekającym sosem.
• zamiast prawdziwków można użyć podgrzybków, ciekawy efekt dają też rydze
• można doprawić, nawet obficie sosem sojowym, ale wtedy należy raczej zrezygnować z kminku
lub wyszukaj w przepisach
Mąkę zmieszać z solą, wkruszyć/wsypać drożdże, wlać stopniowo wodę i oliwę, wyrabiając ręką/łyżką/hakiem miksera miękkie, elastyczne...
więcejKalarepy obrać, pokroić w kawałki, zalać wodą, dodać włoszczyznę, posolić i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać...
więcejCiasto francuskie rozmrozić, pokroić w kwadraty (ok. 8-10 cm) i ponacinać po ukosie tak, aby kwadrat przybrał kształt wiatraka. Cieńsze rogi zawinąć...
więcejZiemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, ser zetrzeć na tarce o...
więcej