Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sorbet jabłkowy

A+ A-
drukuj
  • 4 jabłka deserowe
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • jajko

Sposób przyrządzania:

Jabłka umyć, odciąć górną warstwę, usunąć miąższ i gniazda nasienne, a następnie wstawić do lodówki. Miąższ przełożyć do małego naczynia, zetrzeć na drobno, skropić sokiem cytrynowym, dodać cynamon, cukier waniliowy. Białko oddzielone od żółtka ubić na sztywno, wymieszać z masą z miąższu wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny (mieszając od czasu do czasu). Do wydrążonych jabłek dodać zamrożony miąższ (za pomocą kulki do lodów lub zwykłej łyżki), przykryć górną warstwą jabłka.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sok owocowo-warzywny

  • Schab pieczony ze śliwkami i miodem

  • Placki z cukinią (około 20 sztuk)

  • Tort kawowo-czekoladowy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pomidory faszerowane serem, tuńczykiem i oliwkami

    Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odciąć wierzchołki pomidorów. Wydrążyć pomidory za pomocą ostro zakończonej łyżeczki i posypać wnętrze...

    więcej
  • Jajecznica na słodko

    Roztopić na patelni masło, dodać dwa jajka, banana pokrojonego w plasterki oraz kawałki 3 mandarynek. Smażyć do czasu ścięcia się jajek. Słodkie...

    więcej
  • Tortilla trenera

    Jajka lekko ubić widelcem, ziemniaki pokroić w plastry, boczek pokroić w kawałki, wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i solą i wylać masę na...

    więcej
  • Jamie Oliver: łosoś pieczony w folii z fasolką szparagową

    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Obciąć zdrewniałe końce fasolki (z jednej strony), wrzucić do wrzącej wody i gotować około 3-4 minut. Odcedzić. Z...

    więcej