Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Burek z serem

A+ A-
drukuj
  • 250g mąki
  • 150ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • opakowanie sera feta lub innego, słonego sera
  • 2 serki kremowe/1 zmielony twaróg
  • 2 łyżki masła
  • 100g oleju
  • sól

Sposób przyrządzania:

Mąkę, sól oraz wodę wymieszać, wyrobić ciasto do uzyskania efektu miękkości i elastyczności, uformować je w kulę i odłożyć na około pół godziny (pod przykryciem). W tym czasie sery wymieszać dokładnie z jajkiem, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Ciasto należy rozciągnąć na stolnicy i rozwałkować do uzyskania bardzo cienkiej formy (powinno z niego wyjść kilka oddzielnych części). Na pierwsze rozciągnięte ciasto, a konkretnie na jego środek, nałożyć warstwę nadzienia (około 1/4 całości), przykryć je bokami i zawinąć, tworząc formę "tobołka". Analogiczny proces powtórzyć z kolejnymi częściami ciasta (jednak tylko do momentu dodania nadzienia), nałożyć na nie zawinięte wcześniej ciasto i dopiero wtedy złożyć boki. Powstały burek przełożyć na blachę i piec w temperaturze około 280°C przez około 40 minut. Najlepiej podawać na ciepło, z mlekiem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Ser feta
  • Ser twarogowy
  • Woda
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Mąka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka śledziowa z buraczkami

  • Faworki

  • Łosoś teriyaki z grilla

  • Ptysie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Bułeczki owsiane

    Do dużej miski wsypać suche składniki i dodać mokre (woda, rozpuszczone masło i jajka). Wyrobić całość do uzyskania jednolitej masy. Przykryć...

    więcej
  • Sałatka z kurczakiem

    Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Do pokrojonej gruszki dodać roszponkę oraz kurczaka. Całość wymieszać, polać olejem lnianym....

    więcej
  • Burritos drobiowe

    Pokroić mięso i wymieszać je z łyżką oleju i marynatą, przygotowaną z mieszanki ziół, chilli i czosnku. Pokroić warzywa i wymieszać. Wyłożyć...

    więcej
  • Fritule

    Jajka ubić razem z cukrem, do uzyskania efektu gęstej masy, dodając stopniowo: starte jabłko i skórkę z cytryny, jogurt, proszek do pieczenia, mąkę....

    więcej