Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Mąkę, sól oraz wodę wymieszać, wyrobić ciasto do uzyskania efektu miękkości i elastyczności, uformować je w kulę i odłożyć na około pół godziny (pod przykryciem). W tym czasie sery wymieszać dokładnie z jajkiem, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Ciasto należy rozciągnąć na stolnicy i rozwałkować do uzyskania bardzo cienkiej formy (powinno z niego wyjść kilka oddzielnych części). Na pierwsze rozciągnięte ciasto, a konkretnie na jego środek, nałożyć warstwę nadzienia (około 1/4 całości), przykryć je bokami i zawinąć, tworząc formę "tobołka". Analogiczny proces powtórzyć z kolejnymi częściami ciasta (jednak tylko do momentu dodania nadzienia), nałożyć na nie zawinięte wcześniej ciasto i dopiero wtedy złożyć boki. Powstały burek przełożyć na blachę i piec w temperaturze około 280°C przez około 40 minut. Najlepiej podawać na ciepło, z mlekiem.
lub wyszukaj w przepisach
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ziemniaki gotować w mundurkach przez ok. 10 minut, aż będą al dente. Obrać i pokroić. Masło rozgrzać na...
więcejSałaty ułożyć na talerzu, z pieczywa usmażyć tosty na maśle, kalafior podzielić na różyczki i zblanszować go 5 minut we wrzącej wodzie,...
więcejDo gotującego się bulionu dodać umyte i pokrojone warzywa (cebula w piórka, papryka w słupki, sparzony i obrany ze skórki pomidor - w kostkę),...
więcejKaszę należy zalać wrzątkiem i odstawić do wchłonięcia. Warzywa umyć, obrać i pokroić w równą kostkę. Zioła posiekać niezbyt drobno....
więcej