Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

A+ A-
drukuj
  • 2 piersi z gęsi (ok. 1 kg)
  • 5 dużych marchwi
  • opakowanie kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • olej
  • jajko
  • 45 dag mąki
  • 50 ml ciepłej wody
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzania:

Piersi z gęsi umyć dzień wcześniej i pozostawić na noc do wymoczenia w wodzie, dodając 2 łyżki soli. Następnego dnia gęś wyjąć z wody, osuszyć, następnie natrzeć pieprzem, solą, majerankiem i sprasowanym czosnkiem i odstawić na około godzinę do lodówki. W tym czasie do miski wsypać 45 dag przesianej mąki, wbić jajko i całość wymieszać, dolewając stopniowo 25 ml oleju, 50 ml ciepłej wody i dwie łyżeczki soli. Powstałe ciasto wyrobić, podsypując co jakiś czas mąką. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, każdy dokładnie rozwałkować i za pomocą szklanki lub okrągłych foremek wyciąć okrągłe placki. Kaszę gryczaną ugotować razem z marchwią, w międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na patelni. Na wycięte placki nakładać farsz, czyli kaszę wymieszaną z cebulą (doprawione pieprzem i solą), następnie brzegi ciasta pozlepiać. Uformowane pierogi gotować we wrzątku z dodatkiem soli. Z lodówki wyjąć piersi z gęsi, piec około 45-60 minut w nastawionym wcześniej piekarniku w temperaturze 250 °C, w gęsiarce nasmarowanej olejem. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do około 170 °C i piec przez kolejną godzinę. Upieczoną pierś układać na ugotowanej marchewce, polać sosem pozostałym z pieczenia, obok położyć pierożki.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Czosnek
  • Woda
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Majeranek
  • Mąka
  • Pieprz mielony
  • Marchew
  • Kasza gryczana

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Stek cielęcy w sosie borowikowym

  • Bocadillos z kalmarami

  • Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej

  • Tarta cytrynowa z mascarpone

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pieczarki faszerowane

    Zeszklić posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodać mięso mielone i przyprawy. Usmażyć. Z pieczarek ostrożnie wyciąć nóżki, można je...

    więcej
  • Placki z dyni

    Utrzeć dynię , posolić aż zmięknie następnie dodać pozostałe składniki i smażyć placuszki. Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem i kawiorem.

    więcej
  • Miodowy kurczak z grilla

    Składniki marynaty dokładnie wymieszać , następnie natrzeć nią mięso. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co...

    więcej
  • Carpaccio wołowe

    Plastry polędwicy wołowej obłożyć folią spożywczą i rozklepać tłuczkiem, starając się, żeby były najcieńsze. Zdjąć górną warstwę folii i...

    więcej