Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka Cezar z grzankami

A+ A-
drukuj
  • 150 g sera Beemster Medium
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 bagietka pokrojona ukośnie
  • 1 główka sałaty lodowej lub rzymskiej pociętej w paski
  • 100 g oliwek bez pestek przekrojonych na pół
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w słupki
  • 4 jaja ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz i sól

Sposób przyrządzania:

Typ potrawy: starter, lunch Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 4. Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zetrzeć ser Beemster Medium. Orzeszki piniowe uprażyć na złocistobrązowy kolor. Czosnek wymieszać z oliwą z oliwek. Połowę czosnku z oliwą rozprowadzić na kromkach bagietki. Kromki przykryć serem Beemster Medium i ułożyć na blasze do pieczenia. Blachę umieścić na środkowym ruszcie rozgrzanego piekarnika i piec aż ser się roztopi. Sałatę rozdzielić na 4 talerze, ułożyć oliwki, pomidory i jajka. Pokroić kromki bagietki z serem na niewielkie kwadraty i ułożyć na wierzchu sałatki. Sporządzić sos z pozostałej części oliwy, soku z cytryny, pieprzu i soli. Dobrze wymieszać i polać sałatkę.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Żurek

  • Grillowany stek z polędwicy wołowej

  • Muffinki z kremem mascarpone

  • Spinakopita

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa kapuściana

    Żeberka umyć, pokroić w mniejsze kawałki. Zalać wodą, odszumić i gotować. Po 15 minutch dodać pokrojoną włoszczyznę. Gotować do miękkości....

    więcej
  • Awokado w majonezie

    Awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Miąższ skropić sokiem z cytryny i drobno pokroić. Tak przygotowane awokado wymieszać z majonezem,...

    więcej
  • Jaja sadzone ze szparagami i szynką parmeńską

    Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, ugotować na wodzie (mała ilość) lub na parze. Ugotowane szparagi odcedzić, polać rozgrzanym masłem z...

    więcej
  • Awokado smoothie

    Szpinak opłukać, kawałki ogórka i awokado obrać, a następnie pokroić w mniejsze kawałki (obierając awokado, należy pamiętać o usunięciu pestki)....

    więcej