Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Risotto z karczochami

A+ A-
drukuj
  • puszka karczochów F&J
  • 1 duża cebula
  • opakowanie ryżu
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • pół szklanki wina białego wytrawnego
  • oliwa z oliwek
  • ser parmezan
  • świeże listki bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie w głębokiej patelni, następnie dodać osuszone z zalewy plastry karczochów. Po upłynięciu ok 5 minut dodać suchy ryż.. Całość podsmażać jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu, mieszając co chwilę, a następnie zalać bulionem warzywnym, winem wytrawnym, odrobiną zalewy z puszki i gotować, aż ryż będzie miękki. Pod koniec doprawić. Przed podaniem posypać startym parmezanem i udekorować listkami bazylii.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ryż
  • Bulion
  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Wino białe
  • Sól
  • Karczoch
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pierś indyka duszona w białym winie i śmietanie

  • Wiosenne krokiety

  • Sałatka grecka

  • Pierś grillowana w pomarańczach

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Karp pieczony

    Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić. Panierować w jajku i bułce tartej i rumienić na oliwie....

    więcej
  • Karp nadziewany kapustą

    Rybę sprawić nie odcinając głowy, ale usunąć oczy i skrzela. Umyć, osuszyć i natrzeć solą. Grzyby posiekać, przesmażyć na maśle, dodać drobno...

    więcej
  • Tarta z czekoladą i truskawkami

    Z mąki, masła, wody, cukru pudru i żółtka szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Formę w kształcie serca cienko posmarować...

    więcej
  • Tortelloni z pesto i parmezanem

    W osolonej wodzie ugotować tortelloni według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni na niedużej ilości oliwy zamieszać sos pesto z...

    więcej