Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Małże św. Jakuba z patelni z czosnkiem

A+ A-
drukuj
  • 16 małży św. Jakuba (przegrzebki)
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • pęczek natki pietruszki lub świeży tymianek
  • masło
  • oliwa extra virgin
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Małże otworzyć nożem. Wyjąć mięso z muszli i dokładnie opłukać. Muszle odłożyć. Czosnek obrać i posiekać. Natkę pietruszki umyć i posiekać, liście oderwać z gałązek tymianku. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy extra virgin i łyżkę masła. Na patelnie wrzucić małże i smażyć na dużym ogniu po minucie z każdej strony. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekany czosnek. Dodać pietruszkę z tymiankiem i wszystko wymieszać. Cztery muszle umyć, osuszyć i położyć na talerzu. Małże włożyć do muszli, skropić sokiem z cytryny i zaraz podawać.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Czosnek
  • Tymianek
  • Małże
  • Sól
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Stek cielęcy w sosie borowikowym

  • Pierś indycza z batatami

  • Stek z kolorowym pieprzem

  • Fritule

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

    Soczewicę opłukać (można wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie), gotować oddzielnie od makaronu. Pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek...

    więcej
  • Tapenada

    Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza,...

    więcej
  • Kanapka mistrzów

    Bagietki przekroić wzdłuż, posmarować majonezem kawałek spodni, a górny musztardą. Układać kolejno: sałatę, szynkę, ser, pomidory i chipsy i...

    więcej
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem

    Pokroić w kostkę filet z kurczaka, natrzeć oliwą i wrzucić na ruszt. Piec z każdej strony 1-2 minuty. Następnie pokroić pomidora, ser feta, dodać...

    więcej