Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
• Sos podstawowy do pieczonych mięs:
Patelnię lub brytfannę po pieczeniu mięsa zdeglasowujemy winem. Następnie dodajemy bulion, łyżeczkę musztardy Dijon, śmietankę kremówkę i odparowujemy do odpowiedniej gęstości sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy wzbogacić składnikiem smakowym, np. zielonym Pieprzem.
• Sos pomidorowy:
Idealny do makaronu, jako dodatek do mięs, ryb, warzyw oraz jako baza do innych sosów.
- 800 g całych pomidorów z puszki, bez skórki
- 1/2 cebuli białej drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- szczypta suszonej papryczki chilli w płatkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta cukru trzcinowego
- sól, pieprz
- zioła świeże: natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek - lub suszone – oregano i tymianek
Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i dodajemy cebulę i papryczkę. Szklimy i dodajemy czosnek, pomidory, ocet, cukier i pozostałe składniki. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Doprawiamy do smaku.
• Sos miodowo - musztardowy:
- 100 ml oliwy
- 30 ml octu z sherry lub innego winnego
- 1 łyżeczka miodu jasnego płynnego (akacjowy lub wielokwiatowy)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Łączymy ocet, miód i musztardę. Następnie bardzo wolno dodajemy oliwę wciąż mieszając w jednym
kierunku. Sos stanowi idealny dresing do sałaty.
• Sos cytrynowy:
- 100 ml oliwy
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Łączymy sok z cytryny z oliwą bardzo wolno. Oliwę dodajemy wciąż mieszając w jednym kierunku.
Idealny do sałaty z wędzonym łososiem.
• Sos balsamiczny:
- 100 ml oliwy
- 30 ml octu balsamicznego
Łączymy ocet z oliwą. Oliwę dodajemy bardzo wolno, wciąż mieszając w jednym kierunku.
Doskonały do sałatki z pomidorów.
• Sos pomarańczowy:
- 100 ml oliwy
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i limonki
Łączymy oliwę z sokiem z pomarańczy i limonki. Oliwę dodajemy bardzo wolno, wciąż mieszając
w jednym kierunku.
Idealny do sałaty z winogronami i opiekanym serem halumni.
• Sos francuski:
- 100 ml oleju z orzechów włoskich
- 30 ml octu z białego wina
- 1-2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1-2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
Ocet, musztardę i śmietanę kremówkę łączymy z olejem. Następnie bardzo wolno dodajemy
oliwę wciąż mieszając w jednym kierunku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Idealny do sałaty z jajkiem w zastępstwie majonezu.
• Sos angielski - custard:
- 280 ml mleka pełnotłustego
- 1 laska wanilii przecięta na pół
- 85 g żółtka (bardzo świeże)
- 65 g cukru (puder lub drobny)
- 80 g ubitej śmietany 30-36%
Gotujemy mleko z wanilią w dużym, płaskim garnku. Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem, aż
do uzyskania jasnożółtej masy. Garnek z mlekiem zdejmujemy z ognia i wciąż ubijając mikserem,
dodajemy powoli masę żółtkową – tak, aby się nie ścięła. Następnie całość powoli podgrzewamy
na małym ogniu cały czas mieszając, do uzyskania kremu gęstości śmietany. Zdejmujemy z ognia
i studzimy. Ubijamy śmietanę i łączymy z zimnym kremem. Idealny jako dodatek do deserów,
naleśników, gofrów, ciast. Doskonały jako masa bazowa do zrobienia lodów – wystarczy tak przygotowaną
masę umieścić w maszynce do lodów i po pół godziny lody waniliowe gotowe. Można
również dodać ulubione składniki tj. pokruszoną czekoladę, suszone owoce, truskawki zmiksowane
lub w kawałkach, maliny lub jagody.
• Domowy majonez:
- 1 bardzo świeże żółtko (koniecznie z upraw ekologicznych lub wolnego wybiegu)
- 560 ml oliwy/oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon lub angielskiej
- sól i pieprz
Żółtko, musztardę oraz sok dokładnie mieszamy i bardzo powoli dodajemy oliwę wciąż intensywnie
mieszając, aż do wmieszania całej porcji oliwy i do uzyskania emulsji. Uwaga: aby dodać kolejną
partię oliwy, wcześniejsza musi być w całości wmieszana.
• Misz - masz na słodko:
- 250 ml śmietany kremówki
- bezy/garść na osobę
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- świeża mięta
Truskawki kroimy na ćwiartki, zalewamy octem i posypujemy cukrem (gdy są kwaskowate). Pozostawiamy
w lodówce do zmacerowania na około 1 do 2 godzin. Ubijamy śmietanę na sztywno
z cukrem pudrem. Bezy kruszymy. Wszystko mieszamy i podajemy w pucharkach, posypane listkami
świeżej mięty. Poza sezonem truskawki można zastąpić podgotowanym rabarbarem z cukrem,
świeżymi wiśniami, jagodami, jeżynami lub malinami.