Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Dobre maniery przy stole nigdy nie wychodzą z mody. Wręcz odwrotnie, stają się coraz istotniejsze, bo coraz częściej wychodzimy do restauracji, na przyjęcia czy po prostu zapraszamy do nas gości. A i nasza kuchnia się urozmaica, bo pojawiają się w niej nowe, egzotyczne dania. Co i jak podawać, czym jeść i jak zachowywać się przy stole - przedstawiamy savoir vivre w pigułce.
Sztućce, talerze i kieliszki
Pierwsza zasada przy układaniu sztućców to ich funkcjonalność, czyli od strony zewnętrznej znajdować powinny się te, których używamy w pierwszej kolejności. Dlatego goście biorąc pierwsze sztućce, będą ich używać do przystawki itd. Tradycją już jest, że miejsce po prawej stronie zarezerwowane jest na łyżki i noże, a po lewej – na widelce. Nad talerzem znajdować się powinny odpowiednio widelczyk do deseru (trzon z lewej strony) oraz łyżeczka (trzonek z prawej).
A propos:
- sztućce wzięte do rąk nie powinny więcej dotykać obrusa. Nie opieramy ich o stół i brzeg talerza.
- sztućce w przerwie jedzenia krzyżujemy na talerzu, a po zakończeniu - kładziemy na nim równolegle.
- sushi jemy pałeczkami lub palcami, nigdy widelcem
- spaghetti je się tylko widelcem, dla osób mniej wprawnych w tej sztuce należy podać łyżkę do pomocy
- do ryb podajemy widelec oraz nóż, którym oddzielamy mięso od kości
- łyżeczki do herbaty i kawy kładziemy na spodeczkach, nigdy po użyciu na obrusie
Co i kiedy można jeść palcami:
- żeberka, pod warunkiem że obok jest miseczka z wodą do umycia palców
- udko z kurczaka, jeżeli jego trzonek jest owinięty papierem lub folią
- sushi
- niektóre rodzaje ciasteczek
A propos:
- buliony podajemy w specjalnych naczyniach, z dwoma uszkami (zwane bulionówkami). Jemy je specjalnymi, płaskimi i szerokimi łyżkami. W wazach podajemy zupy tradycyjne, które nakłada gospodarz lub goście na talerzu.
- kieliszki z winem zazwyczaj trzymamy za nóżkę, a nie czarę kielicha, by zapobiec ogrzewaniu wina.