Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
• bucatini: wąski, owalny makaron
• cannelloni: duże, grube rurki, najczęściej służące do faszerowania
• cappellini: bardzo cienkie nitki, często zwinięte w gniazda
• conchiglie: muszelki różnej wielkości, używany do ciężkich sosów, często podawany z farszem
• farfalle: kokardki, motylki bardzo często z ząbkowatymi brzegami
• fusilli: małe spiralki, występują także w wersji Lunghi i wówczas to długie spirale
• garganelli: krótkie, zwinięte rurki
• gemelli: jedna zwinięta wstążka makaronu
• lasagne: płaty makaronu zwykle służące do zapiekania
• linguine: cienki makaron przypominający spłaszczone spaghetti
• lumache: makaron w kształcie muszli ślimaka
• maccheroni: długie rurki
• pappardelle: szerokie i długie wstążki
• penne: pióra, rurki w kształcie uciętej ukośnie końcówki pióra
• ravioli: drobne prostokątne pierożki
• rigatoni rurki: grube, twarde i karbowane
• ruoti: koła
• spaghetti: długie, cienkie sznurki okrągłego makaronu
• tagliatelle: płaskie wstążki, najczęściej zwinięte w gniazda
• tortellini: drobne, zaokrąglone pierożki