Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKTUALNE PROMOCJE

Alma Smart Menu - Rolada z łososia w szynce parmeńskiej

Czas obowiązywania: -

 

 

 

 
Składniki: 1 kg filetu z łososia 53129_losos.jpg
150 g białego ryżu Food&Joy 21422_food_joy_ryz_dlugoziarnisty_net.jpg 400 ml wrzącego bulionu warzywnego 2823_bulion.jpg
sok i starta skórka z 1/cytryny 5676_cytryny.jpg 250 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej Food&Joy 24464_szynka_parmenska_5907377060666.png
2 łyżki masła 53444_maslo.jpg 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine Food&Joy 57294_food_joy_oliwa_500ml_5907377060024_n.jpg

Przyprawy KAMIS:

sól morska w młynku

czarny pieprz w młynku

½ łyżeczki kurkumy

61216_5900084191302.jpg 61433_smaku-dodaje.jpg  
Przygotowanie:  
61675_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.36.51.png 61676_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.37.15.png
  Osuszone filety z łososia posyp solą i pieprzem. 
61677_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.37.29.png 61678_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.37.36.png
Na maśle upraż ryż. Smaż go przez chwilę.  Następnie zalej bulionem i duś pod przykryciem około 15 minut. 
61679_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.37.51.png 61680_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.37.57.jpg
Dodaj kurkumę,  sok i pokrojoną drobno skórkę z cytryny. 
 61681_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.38.14.jpg  61682_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.38.20.jpg
Dopraw solą oraz pieprzem.  Całość wymieszaj. Gotuj do zredukowania płynu.

 61683_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.38.32.jpg  61684_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.38.38.jpg
Rozłóż szynkę parmeńską,  tak aby plasterki nachodziły na siebie. 
 61685_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.39.00.jpg  61686_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.39.14.jpg
Na środek połóż kawałek łososia, na wierzch ułóż ciasno ryż. Zawiń łososia w roladę - zawiń szynkę wokół rolady i zwiąż kawałkami sznurka w kilku miejscach lub użyj do tego folii spożywczej.

Pozbądź się folii

 
61687_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.39.16.jpg

61688_zrzut-ekranu-2014-11-13-o-17.39.23.jpg

i przełóż roladę do naczynia żaroodpornego.

Z wierzchu roladę posmaruj oliwą z oliwek.
Piecz przez 40 minut w 200 stopniach.  Podawaj pokrojoną w plastry.

   
Zobacz inne przepisy z kategorii:    
60562_ikona1.jpg 60563_ikona2.jpg 60564_ikona3.jpg 60565_ikona4.jpg 60566_ikona5.jpg
    60105_200x70_3.png

Powiadom znajomego