Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKTUALNE PROMOCJE

Lekko i w formie - Panna Cotta

Czas obowiązywania: -

61175_baner_sg_bialy_vol3b.jpg

 

   
Składniki:  
6 łyżek zielonej herbaty  61195_871561000095.jpg
230 ml mleka  31132_food_joy_mleko_2proc_5907377061366_net.jpg

450 ml tłustej śmietanki kremówki

 4137_smietan-gesta.jpg
sok z połowy limonki  5677_limonki.jpg
4 łyżeczki żelatyny  2840_cukier-trzcinowy.jpg
konfitura z pomarańczy  61194_3424520000260.jpg
8 łyżek brązowego cukru  18410_cukier.jpg
3 łyżki ciepłej wody  
   

PRZYPRAWY KAMIS:

laska wanilii

 61196_wanilia-przod_prods.jpg 61433_smaku-dodaje.jpg
Przygotowanie:  
61179_zrzut-ekranu-2014-10-27-o-22.06.13.png 61180_zrzut-ekranu-2014-10-27-o-22.06.22.png
  Mleko wlej do garnka.
61181_zrzut-ekranu-2014-10-27-o-22.06.27.png 61182_zrzut-ekranu-2014-10-27-o-22.06.28.png
Dodaj śmietankę. Wsyp cukier i podgrzewaj na niewielkim ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści.
61183_zrzut-ekranu-2014-10-27-o-22.06.31.png 61184_zrzut-ekranu-2014-10-27-o-22.06.34.png
Wsyp  zieloną herbatę. Następnie zwiększ ogień i zagotuj. Wmieszaj mikserem.Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut aż herbata się zaparzy,
61185_zrzut-ekranu-2014-10-27-o-22.06.37.png 61186_zrzut-ekranu-2014-10-27-o-22.06.38.png
Następnie odcedź napar. Dodaj sok z limonki.
61187_zrzut-ekranu-2014-10-27-o-22.06.41.png 61188_zrzut-ekranu-2014-10-27-o-22.06.58.png
Laskę wanilii przetnij wzdłuż i ostrym nożem wyjmij nasiona. Dodaj je do mleka. Żelatynę wymieszaj z ciepłą wodą (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu) i zostaw aż spęcznieje, po czym wymieszaj z naparem mleczno – herbacianym. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, ciągle mieszając. Miksturę herbacianą przelej do filiżanek, ostudź i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem umieść filiżankę na kilka sekund we wrzątku, żeby krem odkleił się od ścianek. Przykryj talerzem i szybkim ruchem odwróć, aby panna cottę wyłożyć na talerz. Dodaj konfiturę z pomarańczy
Zobacz inne przepisy z kategorii:    
60562_ikona1.jpg 60563_ikona2.jpg 60564_ikona3.jpg 60565_ikona4.jpg 60566_ikona5.jpg
60104_200x70_1.png   60105_200x70_3.png

Powiadom znajomego