Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKTUALNE PROMOCJE

Alma Smart Menu - Schab z sosem śliwkowym

Czas obowiązywania: -

 

 

 Składniki:

1½ kg schabu bez kości

4159_schab.jpg kieliszek czerwonego wina  16771_wino-czerwone.jpg
garść suszonych, wydrylowanych śliwek 62144_food_joy_bakalie_sliwki_suszone_200g_5907377061274_net.jpg oliwa 57294_food_joy_oliwa_500ml_5907377060024_n.jpg
Przyprawy 59679_logo-kamis.png: goździki, łyżeczka majeranku, czosnek w płatkach, sól z młynka, marynata w płynie szlachecka – z musztardą miodową 60101_pieprz-mini.jpg 60617_kmin-mini.jpg 60593_rozmaryn_mini.jpg
Sos:
250 ml czerwonego wytrawnego wina


16771_wino-czerwone.jpg skórka starta z 1/2 pomarańczy  3778_pomarancza-czastka.jpg
4 łyżki powideł śliwkowych 53738_powidla.jpg    
       
Przyprawy: szczypta zmielonego pieprzu, cynamon  62378_pieprz-czarny_pakszot-copy.jpg  61433_smaku-dodaje.jpg 

Przygotowanie:

 

62087_zrzut-ekranu-2014-11-27-o-16.30.13-1.png

62375_zrzut-ekranu-2014-11-27-o-16.30.24.jpg
  Umyty i wysuszony schab natrzyj solą, 

62376_zrzut-ekranu-2014-11-27-o-16.30.28.jpg

62091_zrzut-ekranu-2014-11-27-o-16.30.30.png

majerankiem, 

czosnkiem

62092_zrzut-ekranu-2014-11-27-o-16.30.33.png

62093_zrzut-ekranu-2014-11-27-o-16.30.37.png

i marynatą. Zostaw na godzinę w lodówce. Naczynie żaroodporne nasmaruj tłuszczem. 

Mięso delikatnie nakrój i nadziej goździkami. 
62377_zrzut-ekranu-2014-11-27-o-16.30.50.jpg 62095_zrzut-ekranu-2014-11-27-o-16.30.56.png
Obłóż śliwkami. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 90 minut podlewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia podlej schab winem. Przygotuj sos: wszystkie składniki umieść na patelni z grubym dnem i zagotuj. 
62374_zrzut-ekranu-2014-11-27-o-16.31.02.jpg 62370_zrzut-ekranu-2014-11-27-o-16.31.04.jpg
 Gotuj do czasu aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut).   Mięso podawaj pokrojone w plastry ze śliwkowym sosem.

 

Zobacz inne przepisy z kategorii:    
60562_ikona1.jpg 60563_ikona2.jpg 60564_ikona3.jpg 60565_ikona4.jpg 60566_ikona5.jpg
    60105_200x70_3.png

Powiadom znajomego