Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKTUALNE PROMOCJE

Alma Smart Menu - nadziana kaczka w cydrze

Czas obowiązywania: -

 

 

 

 

Składniki:
kaczka (około 2 kg)
2948_kaczka.jpg  
2 łyżki masła Food&Joy + 50g masła do pieczenia kaczki Food&Joy


 31148_food_joy_maslo_5907377061373_net.jpg 8 winnych jabłek 55789_jablka_2.jpg
4 łyżki siekanych orzechów włoskich Food&Joy 52435_wloski-orzech.bmp 2 łyżki miodu Food&Joy 28438_food_joy_miod_wielokwiatowy_5907377062783_net.jpg
½ szklanki cydru      

PRZYPRAWY KAMIS:

majeranek,

sól morska w młynku,

gałka muszkatołowa do smaku,

8 goździków

 62626_34_majeranek_czterozgrzew.jpg 61433_smaku-dodaje.jpg

Farsz:

1 kwaśne jabłko 55789_jablka_2.jpg

100 g zmielonych orzechów włoskich

4121_orzechy-wloskie.jpg 50 g rodzynek Food&Joy 26089_food_joy_bakalie_rodzynki_sultanskie_230g_5907377061250_net.jpg

3 kromki białego pieczywa

2833_chleb-tostowy.jpg skórka z 1/2 limonki 5173_limonki.jpg

2 żółtka i 1 jajko Food&Joy

53661_jaja.jpg 50 g masła Food&Joy 31148_food_joy_maslo_5907377061373_net.jpg

PRZYPRAWY KAMIS:

szczypta gałki muszkatołowej,

sól morska w młynku,

pieprz w młynku do smaku

62625_1_galka-muszkatolowa.jpg 61433_smaku-dodaje.jpg
     

Przygotowanie:

     

62732_zrzut-ekranu-2014-12-17-o-12.21.27.jpg

62731_b09.jpg
  Majeranek i masło przełóż do miski.
62706_b14.jpg 62707_b15.jpg
Dopraw solą i gałką muszkatołową.
62708_b24.jpg 62709_b25.jpg
Utrzyj. Umytą i wysuszoną kaczę natrzyj przygotowaną pastą, 
62710_b31.jpg 62711_b36.jpg
owiń folią i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przygotuj farsz: rodzynki sparz, przelewając wrzątkiem.
62712_b38.jpg 62713_b41.jpg
Masło wraz z żółtkami połącz  i utrzyj na puch.
62714_b45.jpg 62715_b51.jpg
Dodaj  pokrojone w kostkę jabłko, orzechy, rodzynki i pokruszoną chałkę. Dodaj otartą skórkę z limonki,
62716_b55.jpg 62717_b62.jpg
gałkę, sól i pieprz.  Białka ubij na sztywną pianę.
62718_b68.jpg 62719_b71.jpg
Delikatnie połącz ubite białka z farszem.

Nadziej kaczkę, obłóż plastrami zimnego masła.

62720_b78.jpg 62721_b81.jpg
Piecz pod przykryciem w 160 st. C przez 2 godziny, co 20 minut podlewaj wodą i sosem z pieczeni.

W tym czasie orzechy i miód utrzyj na gładką masę. napełnij wydrążone jabłka.

62722_b85.jpg 62723_b89.jpg
Umyte jabłka wydrąż. Napełnij masą miodowo-orzechową.  Po 2 h pieczenia, zwiększ temperaturę do 180 st. C. Podlej kaczkę cydrem i piecz kolejne 30-45 min. Na 15 minut przed podaniem odkryj kaczkę i piecz do zarumienienia. Podawaj kaczkę z pieczonymi  jabłkami.

 

Zobacz inne przepisy z kategorii:    
60562_ikona1.jpg 60563_ikona2.jpg 60564_ikona3.jpg 60565_ikona4.jpg 60566_ikona5.jpg
    60105_200x70_3.png

Powiadom znajomego