Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKTUALNE PROMOCJE

Zapiekane bakłażany

Czas obowiązywania: -

60098_co-dzis-zrobic.jpg

 

 

   
 Składniki:  
2 nieduże bakłażany 2808_baklazan2.jpg
4 duże cebule 50252_cebula.jpg
1 kg świeżych pomidorów lub gęsty przecier pomidorowy 22949_food_joy_passata_przecier_pomidorowy_5907377060598_net.jpg
10 ząbków czosnku 60102_5907516796340.jpg
1 kula mozzarelli 40067_mozarella.jpg
oliwa z oliwek 57294_food_joy_oliwa_500ml_5907377060024_n.jpg
Przyprawy 59679_logo-kamis.png: pieprz, bazylia 60101_pieprz-mini.jpg
dodatkowo: sól, cukier do smaku  
Przygotowanie:  
60338_zrzut-ekranu-2014-10-08-o-22.09.08.png 60339_zrzut-ekranu-2014-10-08-o-22.09.22.png
  Bakłażany umyj, pokrój w  plastry.
60340_zrzut-ekranu-2014-10-08-o-22.09.27.png 60341_zrzut-ekranu-2014-10-08-o-22.09.33.png
Oprósz solą i odstaw na pół godziny. Cebulę pokrój  i zeszklij.
60342_zrzut-ekranu-2014-10-08-o-22.09.36.png 60343_zrzut-ekranu-2014-10-08-o-22.09.44.png
Jeśli nie używasz gotowego sosu: pomidory pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie, zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Możesz dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy (otartą) oraz ulubione przyprawy np. bazylię. Gotuj 20 minut. Mozzarellę pokrój w plastry.
60344_zrzut-ekranu-2014-10-08-o-22.09.50.png 60345_zrzut-ekranu-2014-10-08-o-22.10.11.png
Plastry bakłażana osusz i ułóż w  żaroodpornym naczyniu. Rozłóż na nich warstwę cebuli, dodaj czosnek. Przykryj wszystko sosem pomidorowym. Na wierzch rozłóż ser pokrojony w plastry.
60346_zrzut-ekranu-2014-10-08-o-22.10.17.png 60347_zrzut-ekranu-2014-10-08-o-22.10.19.png
Przykryj warstwą tartego sera. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ryżem bądź ulubionym makaronem lub świeżym pieczywem.
60104_200x70_1.png 60105_200x70_3.png
   

Powiadom znajomego