Wino na majówkę
Wiosna niesie z sobą naturalny powiew świeżości. Pojawiają się nowalijki, które ów świeży wiosenny oddech wprowadzają wprost na nasze talerze.
Tak to już jest, że na wiosnę chętniej sięgamy po wina lżejsze, łagodniejsze i mniej wyraziste. Przyjemnie sięgnąć po lekkie orzeźwiające wina do nowalijkowych sałatek i innych potraw utrzymanych w lekkim wiosennym stylu.
Szparagi - z nimi poradzą sobie bardzo aromatyczne wytrawne białe wina: ze szczepu Pinot Gris, Airen, Verdejo. Również niektóre niezbyt młode Rieslingi będą odpowiednie do szparagów, które, wydaje się, są mało aromatyczne, ale jednak „dominujące” swoim smakiem na talerzu.
Sałatki – Uwaga! Przy dobieraniu wina do sałatek należy zwracać większą uwagę bardziej na sosy niż na samą sałatę. Sosom śmietanowym na bazie majonezów, octu balsamicznego, oliwy z oliwek sprostają jednie wyraziste i wytrawne wina białe bądź różowe ze szczepów Sauvignon Blanc, Verdejo, młode Chardonnay.
Do sałatek z wędlinami odpowiednie będą młode czerwone wina z włoskiej apelacji Bardolino, młode wina z Bodreaux bądź jednoszczepowe hiszpańskie wina: Merlot, Tempranillo np. z apelacji Valdepenas.
Talerz wędlin
Wszelkie pasztety będą pasować z rześkimi mocno kwasowymi białymi Sauvignon.
Do suszonych wędlin dobre będą młode czerwone wina: młode burgundy, Chianti, wina z apelacji Madiran.
Ryby z rusztu – ryby o chudym mięsie lubią wina o mocno owocowym stylu – białe i różowe. Dobre będą wina Sauvignon, Chardonnay (Chablis, Petit Chablis). Jeżeli ryba jest w panierce potrzebujemy jeszcze bardziej wyrazistego wina. Do nich najlepsze będą wszelkie wytrawne wina musujące.
Jeżeli rybę podajemy z cytryną warto sięgnąć po wina bardziej mineralne tj. Pinot Gris (np. z Wenecji Julijskiej) lub klasycznie alzackiego młodego rieslinga.