Coctail party
Sycące, łatwo przyswajalne. Mogą zastąpić drugie śniadanie albo podwieczorek. To bomby witaminowe, które dobroczynnie wpływają na nasz zdrowie i sylwetkę. Wymawiając słowo koktajl, oczami duszy widzimy gęsty, mleczny albo śmietanowy, bardzo słodki, truskawkowy albo bananowy ni to napój, ni to posiłek. Tyle wyobrażenia. Jak można zrobić koktajl albo smoothie (w nim nie stosujesię przetworów mlecznych), który będzie smaczny, ale też zdrowy?
Cel pierwszy: mniej cukru
Jak lubiąc koktajle słodkie, osiągnąć ten smak, nie dodając cukru? Same owoce powinny wystarczyć, ale jeśli nie są dość słodkie, dodajmy miodu. Jest kaloryczny, lecz zdrowszy od cukru i ma właściwości antyseptyczne. Miód zawiera kobalt (niezbędny przy tworzeniu krwinek) czy mangan (potrzebny do przemiany materii). Słodzik nie dostarczy nam kalorii, ale to wytwór chemiczny i nie każdy go toleruje. Pośrednim rozwiązaniem jest ksylitol, o niskim indeksie glikemicznym (zaledwie 8), równie słodki co cukier, a nie powodujący próchnicy. Najlepszym zaś – stewia, zwana naturalnym słodzikiem. To substancja bezpieczna także dla diabetyków.
Zamiast śmietany możemy użyć jogurtu albo kefiru. Najbardziej optymalna i najmniej kaloryczna, a przy tym najgęstsza jest maślanka. To napój bogaty w lecytynę i sole mineralne, o intensywnym smaku. Osoby nietolerujące laktozy mogą sięgnąć po mleko sojowe, ryżowe albo kokosowe.
Cel drugi: nowe smaki
Nie tylko owocowe koktajle są pyszne i zdrowe. Świetnie sprawdzają się takie warzywa jak sałata, szpinak, kapusta włoska i jarmuż. Można także sięgnąć po pietruszkę czy liście pokrzywy, kolendry. To tak zwane koktajle chlorofilowe. Czym jeszcze możemy je wzbogacić? Kiełkami: z brokuła, słonecznika albo fasoli mung, ziołami: lubczyk, kolendra, mięta, koperek, bazylia albo ziarnami: słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane. Jeśli wydadzą się zbyt gęste lub intensywne w smaku, można dodać do nich wody. Natomiast jeśli łączymy kilka warzyw w jeden koktajl, nie dorzucajmy ogórka ani rzodkiewki, ponieważ zawierają paroksydazę – enzym, który utlenia witaminę C znajdującą się w innych warzywach i owocach.
W koktajlach możemy też łączyć owoce z warzywami, jak w koktajlu bananowo-szpinakowym z jogurtem naturalnym i sokiem z limonki. Dla jeszcze lepszego smaku używajmy przypraw. Zwykły koktajl bananowy z cynamonem i odrobiną soku z cytryny oraz imbiru będzie miał wspaniały, egzotyczny aromat. I na koniec – czas! Aby koktajl był pyszny i zdrowy, nie należy zwlekać z jego wypiciem więcej niż 10 minut od przyrządzenia. Witaminy to związki ulotne i wrażliwe.
|