Grill light
Za co kochamy grillowanie? Za smak pysznych mięs, ryb, warzyw z rusztu, ale i za wspólne chwile w ogrodzie spędzane z bliskimi podczas biesiadowania.
Potrawy z rusztu są nie tylko aromatyczne, ale dostarczają także często zupełnie nowych wrażeń smakowych w porównaniu z daniami przyrządzanymi tradycyjnie. Ten sposób wyklucza używanie tłuszczu, a wręcz powoduje wytapianie jego nadmiaru z mięsa. Niestety, podczas grillowania do potraw mogą przedostawać się szkodliwe związki powstające w trakcie spalania (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, nadtlenki, wolne rodniki). Jak więc zminimalizować to ryzyko? Najlepiej nietłuste Na ruszcie można przygotować niemal wszystko – od mięs i ryb poczynając, na warzywach i owocach kończąc. Oczywiście, lepiej grillować składniki z zasady zdrowe dla naszego organizmu, a więc chude mięsa, czyli wołowinę, drób, ze szczególnym uwzględnieniem kurczaków i indyków.
Znakomicie sprawdzają się w roli grillowanych smakołyków ryby. Polska obfituje w świetne ryby słodkowodne. Smakowity jest pstrąg, przyprawiony dobrze sokiem z cytryny, koprem, chilli.
Także ryby morskie, z łososiem na czele, będą idealne, jeśli zechcemy urządzić przyjęcie w ogrodzie, na którym królować będą zdrowe, pyszne potrawy. Nie zapominajmy też o owocach morza, których wiele osób bardzo chciałoby spróbować, ale boi się, że nie potrafi ich przyrządzać. Tymczasem w przypadku krewetek bardzo łatwo rozpoznać, kiedy nadają się do jedzenia.
Z szarawych stają się koralowe i to znak, że już możemy je serwować. Choć na grillach Polaków wciąż króluje mięso i jego przetwory, trochę zapominamy, że na ruszt możemy wrzucać świeże, pyszne i zdrowe warzywa. Poczynając od tak oczywistych jak pomidory, cebulka, czosnek, przez przepyszne grillowane cukinie, szparagi, papryki i i bakłażany, aż po młode marchewki. Nie zapominajmy o świeżych sałatkach, które pomogą nam strawić grillowane potrawy.
Uwaga na ziemniaki Ostrożnie za to podchodzić należy do grillowania ziemniaków. Badania przeprowadzone w Holandii nie są zbyt łaskawe dla wielbicieli tych smacznych i bardzo zdrowych warzyw. Niestety, ich pieczenie, smażenie i grillowanie nie jest dobre dla zdrowia. Za to zupełnie bezpieczne jest grillowanie serów. W tej roli świetnie sprawdzą się nie tylko swojskie oscypki, czy też inne sery kozie i owcze, ale też cypryjski serek halloumi.
|