Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Naleśniki pomarańczowe

A+ A-
drukuj
  • 2 szklanki mąki
  • 2 - 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 6 - 8 pomarańczy
  • 1/2 szklanki syropu pomarańczowego
  • kieliszek likieru lub nalewki pomarańczowej
  • 10 dag masła

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki na ciasto (mąka, mleko, jajka, olej, sól) wymieszać w misce lub zmiksować, odstawić na 2 godziny. Pomarańcze obrać, oczyścić miąższ, włożyć do rondla z rozgrzanym masłem, smażyć około 5 minut. Dodać syrop pomarańczowy, resztę soku z pomarańczy i jeszcze chwilę dusić. Kawałki owoców przełożyć łyżką cedzakową do głębokiego talerza. Nadziać nimi naleśniki, złożyć je w trójkąty, włożyć ponownie do gorącego sosu w rondlu i lekko razem podgrzewać kilka minut. Ostrożnie przełożyć na talerze i polać gorącym sosem wymieszanym z likierem. Udekorować paskami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Syrop pomarańczowy
  • Nalewka pomarańczowa
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Mleko
  • Mąka
  • Makaron spaghetti
  • Masło
  • Pomarańcz
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Grillowany dorsz

  • Jajecznica na słodko

  • Karjalanpiirakat - pierogi karelskie

  • Pesto bazyliowo melisowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Szparagi z szynką w sosie beszamelowym

    Szparagi białe obrać ze skórki , odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Formę do zapiekania wysmarować...

    więcej
  • Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

    Soczewicę opłukać (można wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie), gotować oddzielnie od makaronu. Pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek...

    więcej
  • Koreczki z serem Pizzicotti

    Umyć warzywa. Pokroić bakłażana i cukinię w kostkę wielkości serków pizzicotti, następnie podsmażyć na odrobinie oliwy dodając sól i pieprz....

    więcej
  • Bagietka francuska

    Drożdże wymieszać z ciepłą wodą w szklance, odstawić na 3 minuty. Dodać mąkę i połączyć z wodą. Ciasto odstawić na 20 minut i przykryć...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY