Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

A+ A-
drukuj
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 260 g łososia
  • 80 g cebuli
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • ocet winny
  • 200 g ryż do risotta
  • 80 g parmezanu
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka pasty truflowej
  • pergamin
  • garść szpinaku świeżego
  • 1 fenkuł
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietany 36%
  • bazylia
  • kolendra
  • sól
  • pieprz kolorowy

Sposób przyrządzania:

Z umytego i osuszonego fileta łososia wyjąć ości, pokroić go na steki. Wykrojony stek doprawić, przykryć listkiem szałwii i zawinąć go w plaster szynki parmeńskiej. Łososia ułożyć na pergaminie, wlać odrobinę białego wina. Uformować z pergaminu foremkę zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Zapiec w piekarniku. W garnku przesmażyć na złoto cebulę, dodać ryż, delikatnie przesmażyć często mieszając aby ryż nie przywarł do garnka. Zalać całość bulionem warzywnym, gotować, aż risotto wchłonie cały wywar. Gdy ryż zacznie robić się miękki dolać białe wino, po chwili dodać masło, pastę truflową i tarty parmezan, doprawić. Koper włoski poszatkować na cienkie kawałki, następnie sparzyć we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie z lodem. Fenkuł przesmażyć na maśle dodając liście szpinaku, doprawić. W oddzielnym garnku przesmażyć drobno posiekaną cebulę, zalać białym winem, zredukować dodając śmietanę i suszone pomidory. Całość zagotować, doprawić do smaku, zmiksować i przecedzić przez sito.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Ryż
  • Bulion
  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Pasta truflowa
  • Śmietana gęsta
  • Wino białe
  • Szałwia
  • Pergamin
  • Szpinak
  • Szynka parmeńska
  • Fenkuł
  • Sól
  • Kolendra
  • Ocet winny
  • Filet z łososia
  • Masło
  • Pieprz kolorowy
  • Pomidory suszone

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Groch z kapustą

  • Pierś indyka duszona w białym winie i śmietanie

  • Śledź pod pierzynką

  • Tajska przystawka

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kruche ciasteczka – przepis podstawowy

    Sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy żółtka i margarynę i dokładnie ugniatamy. Ciasto podzielić na części, rozwałkować podsypując...

    więcej
  • Makaroniki

    Rozgrzać piekarnik do 170°C. W dużej misce wymieszać cukier puder, migdały i białka (40 g) na jednolitą masę. Wodę i cukier podgrzewać do...

    więcej
  • Jagnięcina w musztardzie z purre ziemniaczano selerowym

    Mięso posmarować musztardą Dijon, posolić. Piec na patelni grillowej 5-7 minut. Pokroić w poprzek włókien na drobne paski. Ziemniaki i seler pokroić...

    więcej
  • Brushetta

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać łyżkę oliwy, szczyptę oregano i posiekaną bazylię....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY