Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kociołek tatrzański (bogracz) z baraniny

A+ A-
drukuj
  • 800 kg baraniny bez kości
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 dojrzałe pomidory
  • sól

Sposób przyrządzania:

Bardzo drobno posiekaną cebulę zezłocić na smalcu. Zdjąć z ognia, wsypać paprykę, dokładnie wymieszać, wlać pół szklanki wody. Postawić na ogniu, zagotować, dodać pokrojone w kostkę mięso, posolić, dodać kminek i zmiażdżony czosnek. Garnek przykryć i dusić na bardzo małym ogniu ok. 1,5 godz., w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną paprykę, sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory i dolać ok. szklanki wody. Gotować do miękkości, na końcu doprawiając solą do smaku. Pod sam koniec gotowania dobrze jest dorzucić bardzo drobne kluseczki z tartego lub szczypanego ciasta Do tej potrawy nadaje się jedynie węgierska papryka w proszku

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Czosnek
  • Ziemniaki
  • Kminek
  • Sól
  • Papryczki chilli
  • Papryka zielona
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka grecka

  • Łosoś z paprykami

  • Cebulowe krążki

  • Sałatka z kurczakiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Buraczki na zimę

    Buraki opłukać, posegregować w dwóch grupach wielkościowych: w jednym garnku ugotować małe buraczki, w drugim – większe (te drugie muszą gotować...

    więcej
  • Kuskus z warzywami

    Cebulę drobno posiekać, papryki pokroić w większą kostkę. Warzywa podsmażyć na oliwie wraz z kolendrą, doprawić i podlać bulionem. Dodać kuskus....

    więcej
  • Mini tarty z warzywami

    Z maki, masła, szczypty soli i wody zarobić ciasto. Podzielić na 4-5 porcji, każdą rozwałkować i włożyć do małych form na tarty o średnicy...

    więcej
  • Roladki z szynki z orzeszkami Pini

    Orzeszki uprażyć na suchej, gorącej patelni. Na środku plasterka szynki ułożyć garść umytej rukoli, i łyżkę orzeszków, skropić lekko oliwą,...

    więcej