Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pikantny kurczak z orzechami i chilli

A+ A-
drukuj
  • około 400 g filetu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 młode cebulki lub szalotki
  • 1 i 1/2 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta cukru

Sposób przyrządzania:

Pokroić cebulę – w plasterki, młode cebulki/szalotki i czosnek – w drobne kawałki, chilli – w paseczki. Również w niewielkie kawałki pokroić mięso, posypać solą i pieprzem. Na patelni/woku wlać olej i podsmażyć orzechy. Przesypać do miski. Pokrojoną cebulę, czosnek a następnie – chilli, wrzucić na pozostały po orzechach tłuszcz i krótko smażyć. Dodać mięso, a po chwili szalotki, sos sojowy i sos pomidorowy. Lekko wymieszać. Na koniec wrzucić orzechy, doprawić szczyptą cukru. Podawać z ryżem, posypać zieloną pietruszką.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Cukier
  • Czosnek
  • Sos pomidorowy
  • Sos sojowy
  • Filet z kurczaka
  • Sól
  • Olej
  • Orzechy nerkowca
  • Papryczki chilli
  • Pieprz czarny
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tajska przystawka

  • Tarta porowa z boczkiem

  • Krewetki z oliwą imbirową

  • Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

    Piersi z gęsi umyć dzień wcześniej i pozostawić na noc do wymoczenia w wodzie, dodając 2 łyżki soli. Następnego dnia gęś wyjąć z wody, osuszyć,...

    więcej
  • Tarta cebulowa

    Ze składników ciasta wyrobić gładką masą. Ułożyć w nasmarowanej masłem formie i dokładnie nakłuć dno widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia w...

    więcej
  • Sałatka ziemniaczana

    Młode ziemniaki oczyścić ze skórki pod bieżącą wodą i ugotować w całości. Ziemniaki pokroić na połówki, ogórka i rzodkiewkę w grube plastry....

    więcej
  • Turbot pieczony w soli

    Na wstępie należy oczyścić i wypatroszyć turbota, rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Do środka ryby włożyć gałązkę rozmarynu. Zasypać solą dno...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY