Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Hiszpańska tortilla

A+ A-
drukuj
  • 3 duże jajka
  • sól
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 kawałek kiełbasy chorizo
  • 2 łyżeczka papryki
  • zielone lub czarne oliwki drylowane
  • kaparki

Sposób przyrządzania:

Do miski wbić jajka i rozbić widelcem z odrobiną soli. Ziemniaki obrać i cieniutko pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni. Następnie wrzucić ziemniaki i smażyć przez kilka minut. Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić na kawałki. Dodać cebulę i kiełbasę. Gdy ziemniaki zaczną brązowieć, a cebula zmięknie dodać jajka. Dokładnie wymieszać by jajka pokryły wszystkie składniki. Smażyć na małym ogniu. Potrząsać patelnią by tortilla odeszła od brzegów (można pomóc sobie drewnianą łyżką). Środek powinien pozostać gęsty. Gdy jajka zaczną się ścinać przykryć patelnię pokrywką. Obrócić tortille korzystając z pokrywki. Gdy tortilla stwardnieje na bokach przełożyć ją na talerz. Przed podaniem powinna stygnąć przez ok. 5 minut. Na koniec posypać papryką, oliwkami i kaparkami.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Chorizo
  • Ziemniaki
  • Kapary
  • Sól
  • Jajka
  • Oliwa extra virgin
  • Oliwki bez pestek
  • Papryka słodka
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Rolada cielęca z pieczonymi ziemniaczkami

  • Bocadillos z kalmarami

  • Burek z serem

  • Gołąbki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kruche ciasteczka – przepis podstawowy

    Sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy żółtka i margarynę i dokładnie ugniatamy. Ciasto podzielić na części, rozwałkować podsypując...

    więcej
  • Roladki wołowe

    Mięso pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem z obu stron. Przyprawić pieprzem. Z jednej strony mięsa rozsmarować trochę musztardy. Ogórki i boczek...

    więcej
  • Pomidory faszerowane serem, tuńczykiem i oliwkami

    Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odciąć wierzchołki pomidorów. Wydrążyć pomidory za pomocą ostro zakończonej łyżeczki i posypać wnętrze...

    więcej
  • Dorsz z fasolką na parze

    Fasolkę razem z dorszem należy gotować na parze przez 10 minut. Ryż przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Gotowe składniki wymieszać i polać...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY