Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kurczak z karczochami

A+ A-
drukuj
  • 4 pojedyncze filety z drobiu (lub 2 podwójne)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki masła
  • 1 słoik grillowanych karczochów
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ szklanki kremówki
  • 1 łyżka wytrawnej wiśniówki
  • ½ filiżanki startego parmezanu

Sposób przyrządzania:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na patelni powoli rozgrzać tłuszcz. Filety smażyć po około 4 minuty z każdej strony, aż mięso nabierze złocistego koloru. Przenieść mięso do naczynia żaroodpornego, dodać grillowanie karczochy. Do pozostałego na patelni tłuszczu, dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i wiśniówkę, podgrzewać delikatnie mieszając przez około 2-3 minuty. Wlać kremówkę i energicznie zamieszać. Polać sosem podpieczone filety. Posypać startym parmezanem. Piec około 20-25 minut, aż sos nabierze złocisto-brązowego koloru. Najlepiej podawać z ugotowaną zieloną fasolką szparagową, ryżem lub kaszą kus-kus.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser parmezan
  • Cytryny
  • Śmietana gęsta
  • Filet z kurczaka
  • Wiśniówka
  • Sól
  • Karczoch
  • Masło
  • Pieprz czarny
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Powidło śliwkowe z czekoladą

  • Sola grillowana

  • Chleb z zielonymi i czarnymi oliwkami

  • Jajka faszerowane

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa szparagowa

    Szparagi obrać, części zdrewniałe wyrzucić, czubki – około 2cm odłożyć. Łupiny dodać do bulionu i gotować na małym ogniu około 15 minut....

    więcej
  • Polędwiczki cielęce w sosie gorgonzola

    Mięso umyć, pokroić w kawałki, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i...

    więcej
  • Jajecznica ze szczypiorkiem

    Jajko usmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać pokrojony szczypiorek. Smacznego!

    więcej
  • Kruche ciasteczka – przepis podstawowy

    Sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy żółtka i margarynę i dokładnie ugniatamy. Ciasto podzielić na części, rozwałkować podsypując...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY