Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tost z jajkiem w koszulce

A+ A-
drukuj
  • po 2 jajka na osobę
  • po 1 kromce chleba tostowego na osobę
  • rukiew wodna
  • masło
  • ocet
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

W rondelku wypełnionym do połowy zagotować wodę, dolać octu, skręcić palnik tak aby woda tylko „mrugała”. Do kubeczka lub na spodek rozbić jajko, uważając żeby żółtko się nie rozlało. Delikatnie wlać jajko do wody. Łyżką cedzakową ostrożnie zgarniać białko jajka, żeby nabrało ładnego, okrągłego kształtu. Gotować, aż białko się zetnie. Na rozgrzanej, suchej patelni zrumienić chleb tostowy. Tosty przekroić na pół, na każdym ułożyć liście rukwi, a na nich jajka. Doprawić solą i pieprzem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Chleb tostowy
  • Sól
  • Jajka
  • Rukiew
  • Masło
  • Ocet
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zielona zupa

  • Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

  • Tort kawowo-czekoladowy

  • Łosoś w papilotach

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Karp nadziewany kapustą

    Rybę sprawić nie odcinając głowy, ale usunąć oczy i skrzela. Umyć, osuszyć i natrzeć solą. Grzyby posiekać, przesmażyć na maśle, dodać drobno...

    więcej
  • Pierogi z kaszą gryczaną

    Przygotować ciasto na pierogi według sprawdzonego przepisu. Kaszę ugotować na sypko i odstawić do przestudzenia. Twaróg rozdrobnić widelcem. Cebulę...

    więcej
  • Pierniczki

    Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do...

    więcej
  • Roladki z grillowanej cukinii

    Aby móc delektować się smakiem roladek z rusztu, należy grillować cukinię z dwóch stron przez około 5 minut do momentu, aż stanie się delikatnie...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY