Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Wyciąć z tuszki piersi razem ze skórą, kaczkę nadziać pokrojonymi jabłkami, cynamonem, anyżem, tymiankiem i rozmarynem. Natrzeć kaczkę olejem piec wolno (3-4h) w temperaturze 150°C, pod przykryciem, aż mięso zacznie odpadać od kości. Piersi marynować około pół godziny w soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i oliwy. Piec na dobrze rozgrzanej patelni, skórą w dół, aż będzie chrupiąca. Następnie włożyć na 10 min do piekarnika, żeby mięso doszło - ale nadal było różowe w środku. Po upieczeniu odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło i po tym kroić na plastry. Z pozostałego soku z marynowania przygotować sos, doprawiając go solą i pieprzem i odparowując do uzyskania gęstszej emulsji. Na koniec dodać masło. Podawać z gotowanymi jarzynami, pure ziemniaczanym
lub wyszukaj w przepisach
W naczyniu rozgrzać ocet balsamiczny, dodać porto oraz przyprawy, chwilę gotować. Plastry foie gras natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na...
więcejSporządzić ciasto naleśnikowe i odstawić na 15 min. Mięso i krewetki drobno posiekać, następnie obsmażyć na niewielkiej ilości oleju przez ok. 1...
więcejJajka lekko ubić widelcem, ziemniaki pokroić w plastry, boczek pokroić w kawałki, wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i solą i wylać masę na...
więcejJajka rozbić tak, aby ¾ wysokości skorupki zostało całe. Drobno posiekaną cebulkę zeszklić, na to wlać jajka. Jak tylko białko na dnie zacznie się...
więcej