Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Rozgrzać piekarnik do 170°C. W dużej misce wymieszać cukier puder, migdały i białka (40 g) na jednolitą masę. Wodę i cukier podgrzewać do rozpuszczenia w rondelku, aż zacznie być lepki. Ubijać pozostałe białka (50g), jak będą prawie ubite na sztywno, stopniowo wlewać syrop cukrowy cały czas mieszając, aż piana stanie się lśniąca i lepka. Dodać barwnik spożywczy. Połączyć delikatnie obie masy. Rozdzielić masę do 4 misek. Do każdej dodać 1-2 krople barwnika: różowego, żółtego, brązowego i zielonego, wymieszać. Do woreczka dekoratorskiego nakładać masę i wyciskać ciastka dowolnej wielkości. (Woreczek trzymać prostopadle do blaszki). Do każdego koloru używać czystego woreczka. Zostawić na 30 minut i po tym czasie piec około 15 minut w piekarniku z drzwiczkami lekko uchylonymi.
Masło i cukier puder połączyć na gładko, dodać wanilię i śmietanę, i dokładnie zmiksować. Rozdzielić krem na 4 porcje. Do poszczególnych porcji dodać: skórkę z cytryny, kakao, pistacje i dżem. Dokładnie wymieszać każdą porcję.
Ostudzone ciastka smarować dokładnie masą i łączyć z drugą częścią.
lub wyszukaj w przepisach
Umyć warzywa. Delikatnie naciąć skórkę na pomidorach. Sparzyć pomidory i paprykę we wrzątku przez kilka sekund, następnie ostudzić w zimnej wodzie....
więcejKapusty posiekać, zasypać odrobiną soli i ugnieść dłońby aby warzywa zmiękły i puściły wodę. Dodać posiekaną cebulkę, szczypiorek i natkę....
więcejZiemniaki ugotować i dokładnie pognieść. Cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Żółty ser zetrzeć na grubej tarce, ricottę...
więcejPokroić w kostkę filet z kurczaka, natrzeć oliwą i wrzucić na ruszt. Piec z każdej strony 1-2 minuty. Następnie pokroić pomidora, ser feta, dodać...
więcej