Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Miodowy kurczak z grilla

A+ A-
drukuj
  • 4 udka z kurczaka
  • Marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 mała łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przyrządzania:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać , następnie natrzeć nią mięso. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, od czasu do czasu przewrócić w marynacie .Zamarynowane mięso i ułożyć na aluminiowej tacce. Grillować ok. godziny, od czasu do czasu przewracając. Podawać z sałatą zieloną , świeżym ogórkiem i pomidorem, polanej sosem winegret.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rukola
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Nóżki z kurczaka
  • Sól
  • Miód
  • Ocet winny czerwony
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Omlet francuski z wiórkami kokosowymi

  • Polędwiczki wieprzowe w pesto

  • Tuńczyk w sałatce na ciepło

  • Zupa cebulowa pod pierzynką

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Deser po brytyjsku: bzowy Eton Mess

    Bezy pokruszyć delikatnie na małe kawałki. Ubić śmietanę z dodatkiem cordialu z kwiatów bzu Belvoir. Do miski ze śmietaną ostrożnie dodać...

    więcej
  • Włoskie gazpacho z serem burrata

    Umyć warzywa. Delikatnie naciąć skórkę na pomidorach. Sparzyć pomidory i paprykę we wrzątku przez kilka sekund, następnie ostudzić w zimnej wodzie....

    więcej
  • Kaszotto z mieloną wołowiną

    Kaszę jaglaną wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić zmielone mięso wołowe. Smażyć przez...

    więcej
  • Dolmades

    Liście winogron opłukać w zimnej wodzie. Mięso, ryż, posiekane cebulę, natkę pietruszki i miętę wymieszać razem z koncentratem, oliwą i sokiem z...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY